België geeft oranje reisadvies voor drie Nederlandse provincies

Print
België geeft oranje reisadvies voor drie Nederlandse provincies

Strand in Zeeland. Afbeelding: Bart Hoogveld

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor een deel van Nederland aangepast. Voor de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland geldt nu code oranje.

Belgen die in een van de provincies geweest zijn, krijgen het advies zich te laten testen en uit voorzorg in quarantaine te gaan. Delen van Frankrijk en Zwitserland kregen zelfs code rood.

Dat blijkt uit een update van de reisadviezen op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk is het veranderde advies een gevolg van het stijgende aantal besmettingen in de provincies. Het RIVM meldde vandaag 431 besmettingen, bijna 100 meer dan gisteren. Rotterdam en Amsterdam voeren de lijst aan. Zeeland zat de laatste weken ook iets boven het landelijk gemiddelde, al lijkt de verspreiding van het virus de laatste dagen juist wat te stokken.

Andersom heeft Nederland eerder deze week een oranje advies voor de Belgische provincie Antwerpen uitgevaardigd. Daarom kregen Antwerpenaren van de Belgische overheid al het advies uit te kijken met reizen naar Nederland. Het nieuwe advies is aan alle Belgen gericht.

Teleurgesteld

De horeca reageert teleurgesteld op het Belgische besluit. ,,Het toerisme vanuit België en Duitsland nam, net als het binnenlands toerisme, juist net weer toe”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). ,,Daardoor draaiden veel ondernemers toch weer redelijk omzet, terwijl ze helemaal in lijn met de regels werken. Dit besluit raakt de kustgebieden heel hard.”

Het advies om twee weken in quarantaine te gaan, zal de meeste Belgen doen afzien van een bezoek aan Nederland, denkt Beljaarts. ,,Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Belgen in het grensgebied met Zeeland. Dat grensverkeer valt nu ook stil. En het raakt ook de ondernemers op plekken waar helemaal niet zoveel besmettingen zijn. Het geldt ook voor een stad als Dordrecht, bijvoorbeeld.”

Code Rood

België heeft zaterdag verschillende regio’s in Bulgarije, Zwitserland, Roemenië, Frankrijk en Spanje een rode kleurcode gegeven. Mensen die daar geweest zijn moeten verplicht in quarantaine en zich laten testen.