Astronauten van eerste commerciële ruimtevlucht veilig geland in Golf van Mexico

Print
Astronauten van eerste commerciële ruimtevlucht veilig geland in Golf van Mexico

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Ruimtevaarders Bob Behnken en Douglas ‘Doug’ Hurley, de eerste astronauten die in een baan rond de aarde konden reizen aan boord van een commercieel ruimtevaartuig, zijn in hun ruimtecapsule veilig geland op zee.

De mannen verbleven twee maanden in het Internationaal Ruimtestation ISS, nadat ze met hun SpaceX Crew Dragon capsule werden gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida.

Parachutes

De twee mannen landden zondagavond in de Golf van Mexico, voor de kust van Pensacola in Florida. Op beelden die SpaceX - het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk - live toonde, was te zien hoe de capsule aan vier grote parachutes richting de zee zweefde en daarna met een klap het water raakte. Een reddingsbootje was al onderweg. Het is voor het eerst sinds de jaren 70 van de vorige eeuw dat een Amerikaanse capsule landt op zee.

Lees ook: Emotionele Musk: eerste stap naar een beschaving op Mars

Hun reis begon met een historische lancering eind mei, die de geschiedenis inging als eerste bemande lancering in bijna tien jaar vanaf Amerikaanse bodem, én als eerste bemande commerciële ruimtevlucht.

Bij aankomst in de ruimte werd hun ruimteschip gekoppeld aan het ISS, van waaruit Behnken en Hurley wetenschappelijke experimenten uitvoerden en ruimtewandelingen maakten.

Terugreis van 19 uur

Afgelopen nacht, om 01.35 uur onze tijd, verliet de Crew Dragon het ruimtestation om aan de negentien uur durende tocht huiswaarts te beginnen. Het ruimteschip had daarbij een snelheid halen van ongeveer 28.163 kilometer per uur en moest bestand zijn tegen een hitte van zo’n 1.927 graden Celsius, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De organisatie hield de weersomstandigheden de laatste dagen nauwgezet in de gaten. Orkaan Isaiah trekt richting Florida, maar bracht de landing niet in gevaar.