Zes jaar cel voor Heldense militair die drugs vanuit Curaçao wilde smokkelen

Foto ter illustratie. © Getty Images

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft de 34-jarige militair Ruben V. uit Helden tot zes jaar cel veroordeeld voor het bezit van ruim 72 kilo cocaïne.

Redactie

Hij probeerde de drugs vanuit Curaçao naar Nederland te smokkelen, maar de cocaïne werd voor vertrek op de marinebasis Parera al onderschept. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist, maar de militaire rechtbank heeft een hogere straf opgelegd vanwege de grote hoeveelheid drugs en „de schandelijke manier waarop de man misbruik heeft gemaakt van zijn positie als Nederlandse militair op Curaçao”.

Lees ook: Vijf jaar cel geëist tegen Heldense militair (34) die 72 kilo drugs wilde smokkelen vanuit Curaçao

V. was op de hoogte van het zerotolerancebeleid dat binnen Defensie geldt met betrekking tot drugs. Door cocaïne proberen te smokkelen, wilde de man misbruik maken van een organisatie die zelf als doel heeft om de internationale drugshandel te bestrijden, is het argument van de rechtbank.

Lees ook: Getuige drugszaak Heldense militair ging met elf kilo coke aan boord van marineschip

Ongeloofwaardige verklaringen

Hij ontkent iets met de smokkel te maken te hebben, maar de rechtbank gelooft hem niet. „De man heeft verschillende ongeloofwaardige verklaringen afgelegd over onder meer het aantal plunjebalen dat hij heeft ingeleverd, het moment dat hij voor het eerste hoorde over het onderzoek naar cocaïnesmokkel en het noemen van grote geldbedragen tegenover vrouwen.” Ook zijn er DNA-materiaal en een vingerafdruk van de militair gevonden op de spullen waar de cocaïne in verborgen zat.

Lees ook: Verhoor gevangene die meer zou weten over drugstransport waarvan militair uit Helden wordt verdacht