Twee jaar na rampzalige ineenstorting heeft Genua een nieuwe brug
Het ontwerp van de nieuwe brug van architect Renzo Piano. — © PR
Na bijna twee jaar heeft de Italiaanse stad Genua weer een brug over de rivier Polcevera. Maandagavond opent de Italiaanse president Mattarella de San Giorgio-brug, die de ingestorte Morandibrug moet vervangen. Bij het instorten van die brug kwamen op 14 augustus 2018 43 mensen om het leven.
De nieuwe brug werd in een recordtijd uit de grond gestampt. De eerste steen voor de San Giorgio-brug werd in juni vorig jaar gelegd en nu, iets meer dan een jaar later, is de ruim één kilometer lange brug af. Het ontwerp dat de beroemde architect Renzo Piano aan zijn gewonde geboortestad cadeau gaf doet denken aan een schip dat tussen de twee oevers van de rivier Polcevera hangt. ‘s Avonds wordt de brug, gemaakt van roestvrij staal en beton, verlicht door 43 lantaarns, ter nagedachtenis aan de 43 slachtoffers van het brugdrama, nu bijna twee jaar geleden.
Lees verder onder de foto.
© AP
Gapende wond
Na de ineenstorting van de vorige brug, in de volksmond de Morandibrug geheten naar de architect Riccardo Morandi, zette Italië alles op alles om zo snel mogelijk een nieuwe brug neer te zetten. Alle bureaucratische seinen gingen op groen om de bouw te versoepelen, er werd zelfs aan delen van de brug gewerkt terwijl voor andere delen nog een vergunning moest worden afgegeven, een unicum in de Italiaanse geschiedenis.
Lees ook: Omwonenden Morandibrug zijn ziedend: Wij zagen dit aankomen
De gapende wond middenin Genua moest zo snel mogelijk worden gedicht: uit emotionele overwegingen, 14 augustus 2018 is en blijft een traumatische dag in Genua, maar ook uit economische motieven. De brug is onderdeel van de snelweg A10 die Genua met Milaan verbindt, Frankrijk met Italië én leidt naar de toegangsweg tot de haven van Genua, één van de grootste van het Middellandse Zeegebied. De spectaculaire opening van maandagavond, straaljagers die de lucht boven de brug inkleuren met het rood-witte kruis van Sint Joris (de patroonheilige van Genua), moet de stad helpen bij het helen van de wond.
Lees verder onder de foto.
© AFP
Nalatigheid
Het zoeken naar de verantwoordelijken van het drama van twee jaar geleden blijft ondertussen doorgaan. Wegbeheerder Autostrade per l’Italia, voor een groot deel in handen van de Benetton-groep, werd nalatigheid bij het onderhoud verweten en kreeg de schuld van de tragedie. De Vijfsterrenbeweging wilde de textielfamilie dwingen zich terug te trekken uit het bedrijf en het beheer van de Italiaanse snelwegen weer terugbrengen in overheidshanden, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Het opzeggen van het contract met Benetton zou de Italiaanse overheid heel veel geld kunnen kosten.
Tot boosheid van nabestaanden en de Vijfsterrenbeweging zal ook de nieuwe brug voorlopig door de textiel-gigant beheerd worden.
© EPA
© AP