Spaanse ex-koning Juan Carlos, verdacht van corruptie, vertrekt uit Spanje

Print
Spaanse ex-koning Juan Carlos, verdacht van corruptie, vertrekt uit Spanje

Afbeelding: AFP

De voormalige koning van Spanje, Juan Carlos, wordt verdacht van corruptie. Hij vertrekt om die reden uit Spanje, melden Spaanse media.

Juan Carlos (82) is verwikkeld in een almaar uitdijend schandaal waarin onderzoek wordt gedaan naar omkoping, witwassen en belastingontduiking. Hij had geheime buitenlandse rekeningen waar bevriende monarchen uit de Golfstaten om nog onopgehelderde redenen grote bedragen stortten, die de koning deels dan weer met tassen naar Spanje liet smokkelen.

Lees ook: Spaanse koning Felipe verstoot zijn vader om koningschap en monarchie te redden

De Zwitserse justitie doet al enige tijd onderzoek en ook het Spaanse Hooggerechtshof heeft zich over de zaak gebogen, terwijl in het parlement de roep om de koning-emeritus aan te pakken steeds luider wordt.

Wilde verhalen

Het einde van de republiek van dictator Franco in 1975 betekende het begin van het koningschap van Juan Carlos en koningin Sophia (81). In 2014 droeg hij de macht over aan zijn zoon Felipe, maar sindsdien blijven er wilde verhalen en schandalen opduiken. Er zijn boeken volgeschreven over de escapades van de koning, waarbij het aantal minnaressen volgens sommige biografen opliep tot wel vijfduizend.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen