STEK VAN KASTANJE

Anne Frank-paardenkastanje op Corsica vernield

Net als in het Corsicaanse dorp Pianello is in 2014 op de speelplaats van bs de leerlingst in Haelen een zaailing van de Anne Frank kastanjeboom geplaatst. © Jeroen Kuit

Een paardenkastanje die in het Corsicaanse dorp Pianello speciaal was geplant ter nagedachtenis aan Anne Frank (1929-1945), is door een of meer vernielers zwaar toegetakeld.

ANP/AFP

De schors is er in de nacht van zaterdag op zondag voor een deel afgerukt. De boom staat er al tien jaar dankzij het Anne Frank Huis in Amsterdam en overleeft de schade mogelijk niet. De politie gaat volgens justitie in Bastia uit van opzettelijke beschadiging, maar liet zich niet uit over mogelijke motieven.

In het dorp zijn er de afgelopen vier jaar jaarlijks bijeenkomsten met de shoah als thema en het evenement heet ‘Rond de boom’. Dat was dit jaar afgelopen zondag. De boom is een stek van de kastanje achter het pand aan de Prinsengracht waar de joodse Frank zat ondergedoken en waar ze de top van kon zien. Ze schreef er haar wereldberoemde dagboek.

Een aantal politici heeft al in een reactie laten merken dat ze ervan overtuigd zijn dat antisemitisme achter de vernielzucht zit. Burgemeester Orsucci van de Corsicaanse haven Bonifacio uitte zijn verontwaardiging over „de weerzinwekkende aanslag” en zei dat „het hem moeilijk valt te kiezen tussen woede en afkeer” over de daad.