Aanraken Tesla-scherm is onderweg verboden volgens Duitse rechtbank

Print
Aanraken Tesla-scherm is onderweg verboden volgens Duitse rechtbank

Touchscreen van de Tesla Model 3. Afbeelding: Teslarati

Een Duitser heeft een boete gekregen van 200 euro plus een rijverbod omdat hij tijdens het rijden de centrale touchscreen van zijn Tesla Model 3 bediende. De man ging in beroep, maar zonder succes. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben.

De Duitser was bezig om de instellingen van zijn ruitenwissers te veranderen, toen hij van de weg raakte en met zijn auto enkele bomen raakte. Gelukkig raakte niemand gewond bij het ongeval. Wel kreeg de man een boete plus een rijontzegging van een maand wegens ‘het bedienen van een elektronisch apparaat tijdens het rijden’.

De hoogste rechtbank van Karlsruhe oordeelde dat de boete terecht was. Volgens de rechterlijke uitspraak is een permanent geïnstalleerd touchscreen ook een elektronisch apparaat, zelfs als daarop zaken als de intervalsnelheid van de ruitenwisser kan worden aangepast. Het probleem van dit vonnis is dat bijna alle moderne auto’s zijn voorzien van steeds grotere touchscreens die een groot aantal bedieningsfuncties overnemen, van het volume van de radio tot verlichting en stoelverwarming of airconditioning.

Autofabrikanten hebben nog niet gereageerd op de uitspraak, maar als deze zaak maatgevend is voor de manier waarop aanraakschermen in auto’s worden gezien, heeft de auto-industrie een behoorlijke uitdaging, aangezien de techniek van de spraakcommando’s en andere bedieningsvarianten nog niet goed genoeg is om knoppen en touchscreens te vervangen.

De gedetailleerde uitspraak van de Duitse rechter vind je hier.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →