‘Ramkrakers oorlogsmuseum Eyewitness in Beek waren professionals’

Print

‘Ramkrakers oorlogsmuseum in Beek waren professionals’. Video: Track’88

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Bij het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek is in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken door zes inbrekers.

De inbraakmelding kwam kort na drie uur. De daders zijn binnengekomen door met een stormram de toegangspoort en daarna de voordeur van de museumvilla te forceren.

Volgens een geschokte oprichter en eigenaar Wim Seelen hebben de daders vervolgens een groot deel van de dertien glazen diorama’s ingeslagen, waar duizenden spullen van geallieerden én Duitsers uit de oorlog, waaronder de nodige topstukken zijn uitgestald. Seelen mocht zijn museum op last van de politie dinsdagmorgen zelf nog niet betreden vanwege het onderzoek. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn tientallen objecten gestolen.

‘Ramkrakers oorlogsmuseum Eyewitness in Beek waren professionals’
Foto: De Limburger

Uit een eerste reconstructie, mede aan de hand van getuigenverklaringen en camerabeelden, zou blijken dat de inbraak zeer professioneel door de daders is aangepakt. Gesproken wordt over zes daders die na de inbraak in de richting van de A2 vluchtten met twee Audi’s en een BMW. Vóór de ramkraak legden ze autobanden verspreid over straat en parkeerden ze een busje pal op een nabijgelegen kruispunt, vermoedelijk met het oogmerk eventuele achtervolgers te blokkeren.

„Ze wisten precies wat hier te vinden was en kenden de waarde van de collectie”, zegt Seelen. Tot de buit behoren volgens hem in ieder geval onklaar gemaakte wapens, etalagepoppen in uniformen, medailles en eretekens van geallieerden en nazi’s. Seelen is zeer aangedaan door ‘deze laffe daad’. Hij beschouwde het als zijn levenswerk om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog uit te dragen middels een zeer unieke collectie. Seelen: „Het is een hele zware dobber voor het museum dat van een kleine privé collectie uitgegroeid is tot een gerenommeerd museum met een bijzonder en authentiek karakter. Alle materialen hebben stuk voor stuk een bijzonder verhaal. Het is mede daardoor een bijzonder verdrietige dag voor het museum.”

Het Eyewitness-museum blijft tot nader bericht gesloten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →