Longarts Fabian Laugs uit Eckelrade houdt zijn hart vast voor tweede coronagolf

Print
Longarts Fabian Laugs uit Eckelrade houdt zijn hart vast voor tweede coronagolf

Longarts Fabian Laugs Afbeelding: Stefan Koopmans

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Eckelrade -

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen. Menig zorgmedewerker draaide tijdens de eerste piek in maart en april tropenweken. Vrezen onze ‘helden van de zorg’, nog nauwelijks bekomen van die tour de force, een tweede golf? We vragen het aan Fabian Laugs, longarts in het Laurentius-ziekenhuis, Roermond.

„Sinds corona is hier alles anders op de longpoli. De impact was én is overweldigend. We hebben hier mensen verpleegd die dagen relatief stabiel waren, maar plots heel hard achteruitgingen. In enkele uren tijd. Soms gebeurde het meermaals per dag; dat je een patiënt weg zag glijden, de dood tegemoet. Dit is een nieuw virus, er is nog geen medicijn. Het is zo frustrerend. Als arts wil je helpen, maar we stonden machteloos.

Het enige wat je dan nog kunt doen, is goede palliatie. Zorgen dat die patiënt, die in ademnood zal stikken, zo’n laatste fase zo comfortabel mogelijk beleeft. Wekenlang hadden ook wij het beleid dat er, veiligheidshalve, geen enkel bezoek mocht komen. Pas in de laatste fase waren de naasten welkom. Om afscheid te nemen. Dat zijn telefoontjes die ik nooit zal vergeten. Een dochter die zegt: ‘Ik kom zo snel mogelijk, maar als ik het niet red, wilt u mijn moeder dan zeggen dat ik heel erg veel van haar houd?’ ”

Hele verhaal lezen?

Klik dan hier voor het uitgebreide interview met longarts Fabian Laugs en drie andere Limburgse ‘Helden van de zorg’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →