DROOGTE

Kwaliteit zwemwater snel minder door tropisch weer

Print
Kwaliteit zwemwater snel minder door tropisch weer

Lage waterstand van de Maas tussen Smeermaas en Borgharen. Afbeelding: Harry Heuts

De kwaliteit van open zwemwater in Nederland zal de komende tropische dagen snel afnemen. Blauwalg en botulisme verspreiden zich snel in ondiep, opwarmend water. Zwemmen in bijvoorbeeld de Maas wordt afgeraden.

Waterbeheerders houden de situatie scherp in de gaten en geven zo nodig een negatief zwemadvies op zwemwater.nl, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) dinsdag.

Door het zeer droge voorjaar is een aantal zwemplassen minder diep dan anders. Ook staat er weinig stroming in sommige beken en vaarten. Op dit moment nemen blauwalg en botulisme al snel toe, aldus de LCW.

Maas

Ook de waterstand in de grote rivieren is laag. Dat is ook gevaarlijk voor zwemmers, want daardoor is de stroming in de rivieren sterker. Rijkswaterstaat raadt het zwemmen in de rivieren altijd af. Vooral de Maas staat erg laag en dat wordt de komende weken niet beter gezien de weersverwachting. Om zo veel mogelijk water vast te houden wordt er op de Maas beperkt geschut, waardoor de wachttijd voor de scheepvaart kan oplopen.

Grondwater

De grondwaterstand in het noorden en westen van het land is iets verbeterd door de regen van begin juli. Maar in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland staat het grondwater nog steeds veel te laag. Het landelijke neerslagtekort staat nu op 220 millimeter en dat zal de komende weken verder oplopen. Vooral in Zeeland, het Gelderse Rivierengebied en Noord-Limburg is veel te weinig regen gevallen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →