Kloppend hart van archeologisch Limburg

Madelon Demeijer in De Vondst: dé plek voor wie nieuwsgierig is naar het verleden van Limburg.

Dat archeologie allesbehalve saai is, bewijst een bezoek aan De Vondst in Heerlen. Je staat er letterlijk bovenop de geschiedenis en kunt eeuwenoude voorwerpen zelf door je handen laten gaan. Nog niet spannend genoeg? Speel dan de escape game ‘De schat van het verleden’.

Limburgs Erfgoed

Voor archeologen is Limburg een luilekkerland. “Dit gebied is altijd bewoond geweest”, verklaart Madelon Demeijer, coördinator van De Vondst. “Dus vinden we hier van alles in de grond. Van vuistbijlen uit de prehistorie tot overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.”

DepotAlle voorwerpen die bij archeologische opgravingen aan de oppervlakte komen, worden afgeleverd bij De Vondst. Hier huist namelijk het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten; zesduizend dozen vol met schatten uit het verleden. Twee jaar geleden verhuisde het depot van Maastricht naar hartje Heerlen. Samen met de kantoren van Historisch Goud en het restauratieatelier van Restaura ging het op in De Vondst. Onder deze koepel werken de drie organisaties nu samen en profileren zij zich als kloppend hart van archeologisch Limburg. BadolieIn Heerlen en omgeving is de kans groot dat bij opgravingen Romeinse resten naar boven komen. Zoals gebeurde in 2003. “Een boer die zijn akker ploegde, hoorde steeds op dezelfde plek zijn ploeg kraken”, vertelt Madelon. “Toen hij een nieuwe ploeg kocht, wilde hij verdere schade voorkomen en eerst maar eens onderzoeken wat er in de bodem zat. Tot zijn verbazing bleek het een zandstenen sarcofaag te zijn, die nog grotendeels intact was. Eromheen lagen rijke, bronzen grafgiften, waaronder kruiken en een olielampje. Het meest bijzondere was een Romeins balsamarium, een houdertje voor badolie. Zonder die oplettende boer hadden we dit misschien nooit gevonden.” In Heerlen en omgeving is de kans groot dat bij opgravingen Romeinse resten naar boven komen. Zoals gebeurde in 2003. “Een boer die zijn akker ploegde, hoorde steeds op dezelfde plek zijn ploeg kraken”, vertelt Madelon. “Toen hij een nieuwe ploeg kocht, wilde hij verdere schade voorkomen en eerst maar eens onderzoeken wat er in de bodem zat. Tot zijn verbazing bleek het een zandstenen sarcofaag te zijn, die nog grotendeels intact was. Eromheen lagen rijke, bronzen grafgiften, waaronder kruiken en een olielampje. Het meest bijzondere was een Romeins balsamarium, een houdertje voor badolie. Zonder die oplettende boer hadden we dit misschien nooit gevonden.”

Escape game

Als nieuwste aanwinst heeft De Vondst de escape game ‘De schat van het verleden’ laten ontwikkelen. De game is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. Net zoals in een escape room ga je met je gezelschap (uit één huishouden, dus coronaproof) op zoek naar de schat die het geheime genootschap 'Custos' heeft verstopt. Door op een archeologische manier te denken, kraak je de codes en ontrafel je de geheimen.

De komende jaren hoopt Madelon De Vondst nog beter bekend te maken bij een groot publiek. Dat moet lukken. “We zitten hier midden in het Romeinse kwartier, dus wie weet wat we nog ontdekken. Het mooiste zou zijn als we een voorwerp vinden dat intact is. De kans daarop is klein, maar het is ook al fascinerend om scherven te kunnen herleiden. Eigenlijk is alles boeiend wat uit de bodem naar boven komt.”

Erfgoedagenda augustus
15 en 16 augustus

- Beeldententoonstelling William Sweetlove, Kasteeltuinen Arcen, Lingsforterweg 26, Arcen, dagelijks van 10.00-18.00 uur, t/m 1 november 2020.

- Scherven Safari, Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6, Sittard, t/m 30 augustus, woe, zat & zon van 11.00 -17.00 uur.

Kijk voor alle informatie over deze en meer evenementen op

Tekst Meyke Houben

Beeld: Bas Quaedvlieg