Defensie begint voorbereidingen berging gecrashte helikopter

Print
Defensie begint voorbereidingen berging gecrashte helikopter

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Well -

Bergingsexperts zijn in opdracht van Defensie begonnen met een onderzoek naar de ligging van de NH90-gevechtshelikopter van de marine die vorige maand neerstortte bij Aruba.

Doel is het wrak uiteindelijk te bergen. Bij de crash op 19 juli kwamen de twee bemanningsleden Christine Martens (34) uit Well en Erwin Warnies (33) uit Bussum om het leven.

Direct na het ongeval werd al alles in het werk gesteld om de helikopter te bergen, maar dat bleek onmogelijk door de harde wind en ruwe zee. Toen de ballons die het wrak drijvende hielden het begaven, zonk het naar de zeebodem. Het is belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel boven water te krijgen.

Allereerst brengen experts de positie van de helikopter en de bodemgesteldheid in kaart. Op basis hiervan wordt bepaald of en hoe het wrak kan worden geborgen. Naast sonarapparatuur worden onder meer onderwaterrobots en drones met camera’s ingezet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee