Jakobsen in kunstmatige coma na vreselijke crash in Ronde van Polen

Print
Jakobsen in kunstmatige coma na vreselijke crash in Ronde van Polen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Fabio Jakobsen is woensdag zwaargewond geraakt bij een afgrijselijke botsing in de Ronde van Polen. De Nederlands kampioen, rijdend voor Deceunink-Quick Step, knalde in de hekken nadat Dylan Groenewegen tijdens de massasprint van zijn lijn afweek.

De verwondingen van de 23-jarige Jakobsen zijn heel ernstig, zegt Barbara Jerschina, één van de in de koers actieve artsen. De dokter nam tegen Poolse media het woord levensbedreigend in de mond. ,,Maar Fabio is nog bij ons, we vechten voor hem en onze gedachten zijn bij hem. En we hopen dat we het gevecht gaan winnen.” Jakobsen wordt in een kunstmatige coma gehouden en zou onder meer zwaar hoofdletsel hebben.

Hevig bloedend

In de laatste meters van de etappe van Chorzóv naar Katowice ging het helemaal mis. Groenewegen was op weg naar de zege, maar Jakobsen (die zijn landgenoot aan de rechterkant wilde passeren) vloog na een manoeuvre van zijn concurrent net voor de finishlijn met een enorme snelheid in de hekken. Ook een persoon aan de andere kant van de boarding - vermoedelijk een fotograaf- werd hard geraakt.

Volgens de eerste berichten zou Jakobsen bij bewustzijn zijn geweest. De Nederlands kampioen werd volgens zijn ploeg Deceuninck-Quick Step in eerste instantie verzorgd door de dokters aan de finishlijn, maar moest daarna hevig bloedend en in kunstmatige coma overgebracht worden naar het ziekenhuis. Zijn Belgische team bevestigt dat bericht voorlopig nog niet.

Groenewegen kwam al vallend als eerste over de streep, maar de koersdirectie besloot de Amsterdammer te diskwalificeren omdat hij van zijn lijn was afgeweken.

Extra wrang is dat de etappe woensdag in het teken stond van Bjorg Lambrecht. De Belg overleed precies een jaar geleden op 22-jarige leeftijd na een val in de Ronde van Polen.

Excuses

Groenewegens ploeg Jumbo Visma bood in de loop van de avond excuses aan en zegt enorm mee te leven met Jakobsen. De Nederlandse WorldTour-formatie gaat het incident intern verder bespreken.

,,Onze gedachten zijn bij Fabio Jakobsen en andere bij deze verschrikkelijke valpartij betrokken renners”, zegt Jumbo-Visma. ,,Crashes als deze zouden niet mogen gebeuren. We bieden onze oprechte excuses hiervoor aan. Intern gaan we de zaak nu verder bespreken, voor we met verdere mededelingen naar buiten treden.”

UCI veroordeelt onacceptabel gedrag

Dylan Groenewegen heeft zich met het veroorzaken van een massale valpartij de woede van veel collega’s in de wielerwereld op de hals gehaald. ,,Gooi hem in de gevangenis”, sneert Patrick Lefevere, teammanager van Deceuninck-Quick Step.

Ook de UCI oordeelt hard over de actie van Groenewegen. ,,Dit gedrag is onaanvaardbaar”, staat in een verklaring van de internationale wielerunie. ,,De zaak is onmiddellijk doorverwezen naar de tuchtcommissie om te vragen welke sancties er kunnen worden opgelegd.”

,,Ik trek naar de rechter. Deze acties zouden niet in het wielrennen mogen toegelaten worden. Dit is crimineel”, schrijft Lefevere op Twitter. ,,Gooi hem in de gevangenis.” Toptalent Remco Evenepoel, ploeggenoot van Jakobsen, roept op tot een levenslange schorsing voor Groenewegen, al werd zijn tweetje later weer verwijderd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →