Geen hersenletsel Jakobsen, toestand is ernstig maar stabiel

Print
Geen hersenletsel Jakobsen, toestand is ernstig maar stabiel

De toestand van de de Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen na zijn crash in de Ronde van Polen is „ernstig, maar op dit moment is hij stabiel.” Dat heeft Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, in een verklaring bekendgemaakt.

„Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice”, aldus Deceuninck - Quick-Step. „Meer informatie zal in de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun.”

Lees ook: Jakobsen in kunstmatige coma na vreselijke crash in Ronde van Polen

Poolse media melden eerder op basis van uitspraken van artsen dat Jakobsen waarschijnlijk geen hersenletsel heeft en dat er geen vitale organen ernstig zijn beschadigd. Zijn toestand werd toen ook al stabiel genoemd.

Veel zekerheid is er nog niet. „Misschien dat we morgen een betere diagnose kunnen stellen, ook op neurologisch gebied. Voorlopig is het even afwachten. De komende uren zijn belangrijk”, aldus de directeur van het ziekenhuis. Hij zei dat Jakobsen een operatie aan het gezicht moet ondergaan. Eerder gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Jakobsen levensbedreigend is. Dat was voor hij in het ziekenhuis uitgebreid kon worden onderzocht.

Lees ook: Fabio Jakobsen in kunstmatige coma na val in Ronde van Polen; wielerwereld veroordeelt Dylan Groenewegen

Deceuninck - Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, zei in een eerdere verklaring: „Onze gebeden en gedachten zijn bij Fabio. We danken iedereen uit de grond van ons hart voor al het medeleven. Zo gauw er meer bekend is over Fabio laten we dat weten.”

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de internationale wielerunie UCI heeft Dylan Groenewegen inmiddels als schuldige voor de crash aangewezen. De ritzege werd hem ontnomen en hij werd uit de wedstrijd gezet, de UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden.

Bij de valpartij waren meerdere renners en een official betrokken. Ook Groenewegen raakte uit balans en kwam vallend over de finish. De meeste bij het incident betrokken renners zijn ook naar het ziekenhuis, voor zover bekend is hun situatie niet zorgwekkend.

Het incident lokte veel woedende en emotionele reacties uit. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step haalde het hardst uit naar Groenewegen. „Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →