Rutte: Horecabezoekers moeten naam en contactgegevens achterlaten

Print
Rutte: Horecabezoekers moeten naam en contactgegevens achterlaten

Premier Mark Rutte. Afbeelding: ANP

Het kabinet heeft donderdagavond vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen nieuwe maatregelen afgekondigd, zowel landelijk als lokaal. Voor een bezoek aan een horecagelegenheid worden de teugels aangetrokken. Binnen en buiten moeten gasten zitten, ze moeten reserveren en aan de deur een gezondheidscheckgesprek krijgen. Nieuw is dat zij nu ook hun naam en contactgegevens moeten achterlaten.

Ook de introductiedagen voor studentenverenigingen worden zeer beperkt. Activiteiten moeten merendeels online plaatsvinden. Geen ontgroeningen en fysieke bijeenkomsten voor studenten mogen slechts op beperkte schaal plaatsvinden en alleen als de Veiligheidsregio toestemming heeft gegeven. Anderhalve meter afstand blijft leidend. Ook mag geen alcohol worden geschonken en moeten kleinschalige introductiebijeenkomsten uiterlijk om 22.00 uur zijn afgelopen.

Feyenoord

Deze maatregelen kondigde premier Mark Rutte donderdagavond aan tijdens een ingelaste persconferentie. Lokaal en regionaal krijgen burgemeesters de bevoegdheid harder in te grijpen. Zo mogen zij de openingstijden van horeca en nachtwinkels beperken. Ook kunnen ze het aantal supporters bij sportwedstrijden of -trainingen beperken of zelfs verbieden. Rutte noemde een recent voorbeeld in Rotterdam, een van de grootste brandhaarden op dit moment: “Tegen de regels in stonden op een training van Feyenoord fans luidkeels te zingen. Ik kan me voorstellen dat de burgemeester daarop wil ingrijpen.”

Een nadrukkelijk beroep deed Rutte op de jeugd. Hij noemt het zorgwekkend dat jongeren zich “meer dan gemiddeld” niet aan de gedragsregels houden. Hij hamert erop dat zij de basisregels (afstand bewaren, handen wassen, bij klachten thuisblijven en zich laten testen) streng in acht moeten nemen. Hij benadrukte dat jongeren die zich hier niet aan houden een risico zijn voor ouders of grootouders of zieken mensen in hun omgeving.

Teststraat luchthavens

Zoals eerder bepleit door een aantal deskundigen, volgt het kabinet nu het advies op om reizigers die uit risicogebieden terugkomen zich te laten testen op de luchthaven. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf aan te verwachten dat volgende week op Schiphol zo’n teststraat opengaat en later ook op andere luchthavens. Als bij iemand corona wordt vastgesteld, is het de bedoeling dat hij of zij twee weken in quarantaine gaat. De GGD’en zullen via telefoontjes gaan controleren of mensen zich daaraan houden.

Er is volgens het kabinet nog geen reden tot paniek. Het kritieke punt is nog niet bereikt, maar de situatie is volgens Rutte en De Jonge wel zorgwekkend. Zij willen in deze ‘controlefase’ voorkomen dat het virus verder oplaait. “Want”, benadrukte Rutte, “we moeten niet willen dat er een tweede lockdown komt. Daar moeten wij allemaal samen voor zorgen. Jong en oud, in stad en dorp, gezonde en zieke mensen.”

Verjaardagsfeestje

Donderdag waren er ruim zeshonderd nieuwe besmettingen, zo’n honderd meer dan woensdag. Rutte wees erop dat mensen niet alleen buiten drukte moeten vermijden in bijvoorbeeld steden als Amsterdam, maar ook binnen strenger de regels moeten volgen. “De meeste besmettingen ontstaan nu binnen. Dat kan gewoon op een verjaardagsfeestje zijn. Denk nou in vredesnaam niet dat je samen met je ooms, tantes en nichtjes schouder aan schouder kunt gaan zitten.”

Vooralsnog ziet hij geen reden om hard te handhaven. “Wij zijn natuurlijk geen dictatuur. Maar ik denk wel dat mensen door deze cijfers nu zullen schrikken en dat dit gaat helpen om er met z’n allen beter op te letten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →