Fabio Jakobsen ontwaakt uit kunstmatige coma

Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen. © AFP

Fabio Jakobsen is vrijdagmiddag ontwaakt uit een kunstmatige coma.

Redactie

Dat heeft de koersleiding van de Ronde van Polen bevestigd kort na de start van de derde etappe. De renner van Deceuninck-Quick.Step zou naar omstandigheden in goede conditie verkeren.

Lees ook: Arts zeer positief: Jakobsen ademt zelfstandig en kan communiceren

Jakobsen werd woensdag in de sprint na de eerste etappe klemgereden door Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en vloog vlak voor de finish door de hekken. Hij onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie aan zijn gezicht. Volgens ploegleider Patrick Lefevere brak Jakobsen zo’n beetje alle botten in z’n gezicht. De 23-jarige sprinter uit Heukelum werd sindsdien op de intensive care in een kunstmatige coma gehouden.

Lees ook: Poolse justitie onderzoekt crash Groenewegen en Jakobsen

Justitie

In eerste instantie zouden de artsen donderdag al gaan proberen hem daaruit te halen, maar dat werd een dag later. Onderzoek wees eerder al uit dat Jakobsen geen hersen- of rugletsel heeft en dat ook vitale organen onbeschadigd zijn.

Lees ook: Ongeval Fabio Jakobsen: ‘Wielrenners gedragen zich in massasprint als dolle stieren in sponsorshirtjes’

De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash met de twee Nederlandse sprinters in de hoofdrol. Groenewegen kwam direct na de finish, die hij als eerste passeerde, ook ten val en brak daarbij een sleutelbeen. Hij werd gediskwalificeerd voor het veroorzaken van het ongeluk. De internationale wielrenunie UCI stelde woensdag al direct een onderzoek in.

,,Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is”, schreef Groenewegen donderdag op Twitter. ,,Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant.”

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word digitaal abonnee