FILES

Ons reisgedrag met de auto verandert door corona, en we staan ergens anders in de file

Print
Ons reisgedrag met de auto verandert door corona, en we staan ergens anders in de file

Ook op vakantie in de file. Afbeelding: Guus Schoonewille

Dit weekeinde kan in Nederland weer grote vertraging ontstaan richting de kust en waterrijke gebieden. Op de A73 richting Nijmegen en de A12 naar Arnhem was het vorige week al raak met files van zo’n 20 kilometer. „Het binnenlandse vakantieverkeer in Europa is nu enorm en dat zien we in Nederland natuurlijk ook”, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeersinformatie bij de ANWB.

Vakantiefiles zijn van alle tijden. Maar door corona is ons reisgedrag met de auto wel degelijk veranderd, blijkt uit gegevens van de ANWB en Flitsmeister uit Veenendaal.

Minder naar Zuid-Frankrijk

Om te beginnen: de ANWB schat dat 40 tot 50 procent minder Nederlanders deze zomer in de auto stappen voor een verblijf op een camping in Zuid-Frankrijk of langs het Italiaanse Gardameer. Zo zijn er simpelweg minder vignetten verkocht en minder digitale routes gedownload, verklaart de verkeersorganisatie. Uit onderzoek van de provincie bleek eerder al dat bijna de helft van de Gelderlanders er dit jaar voor kiest thuis te blijven.

Toch laten geanonimiseerde beelden van Flitsmeister zien dat er ook nog altijd een grote groep Nederlanders bestaat die wél met de auto naar het buitenland vertrekt. Gebruikers van de navigatie-app van het Veenendaalse bedrijf reden afgelopen weekeinde bijvoorbeeld met behoorlijke aantallen richting bekende knooppunten als Parijs, Lyon en Frankfurt. Op het hoogtepunt van ‘zwarte zaterdag’ waren ’s middags 62.521 van de ruim 1,8 miljoen leden online.

In eigen land

„Wat ik me kan voorstellen is dat vliegen mensen toch wel wat afschrikt’’, vertelt directeur Sjoerd Perfors van Flitsmeister. „En dat zij er daarom eerder voor kiezen om in eigen land te blijven, dan wel naar een camping in Frankrijk te gaan met de auto.’’

Broekhuis van de ANWB ziet dat de meeste buitenlandgangers die voor Frankrijk kiezen rond het midden van dat land blijven hangen voor een vakantie. „Opvallend is het ontbreken van extreme drukte op het laatste deel van de route in Frankrijk. Vanaf Marseille, via Montpellier naar de Spaanse grens. Daaruit mag je concluderen dat Spanje op dit moment niet hét vakantieland is voor buitenlandse reizen.’’

Negatief advies

Ook Kroatië, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders, lijkt minder in trek op de kaart van Flitsmeister. Net als voor bepaalde delen van Spanje geldt voor dat land een negatief reisadvies vanuit de overheid: code oranje.

Dat wil overigens niet zeggen dat het lekker rustig is op de weg naar Kroatië, benadrukt Broekhuis. Voor de Karawankentunnel, bij de grens van Oostenrijk en Slovenië, wordt vandaag gewaarschuwd voor een wachttijd van enkele uren. „Kroatië staat voor Nederlanders op oranje, maar niet voor de Duitsers en de Oostenrijkers.’’

Ondanks corona zijn er nog veel Nederlanders die met de auto naar het buitenland op vakantie gaan. Maar: ons reisgedrag is wel veranderd door het virus, zeggen de ANWB en Flitsmeister.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →