Nertsenbedrijf in Vredepeel besmet met coronavirus

Print
Nertsenbedrijf in Vredepeel besmet met coronavirus

Afbeelding: ANP

Vredepeel -

Bij een nertsenbedrijf in Vredepeel is een besmetting met Covid-19 vastgesteld. Het bedrijf heeft 6000 nertsen. Ook in Elsendorp, gemeente Gemert-Bakel werd het coronavirus vastgesteld. Dit bedrijf heeft 12.000 nertsen.

Met beide gevallen komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven zo spoedig mogelijk gebeuren, meldden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw zondagochtend.

Lees ook: Stress bij nertsenhouders neemt toe

De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.

Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant.

Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

Lees ook: Corona woekert ondanks strenge maatregelen door onder nertsen, hoe kan dat?

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →