‘President Wit-Rusland blijft aan na frauduleuze verkiezingen’

Print

Video: Twitter

Aleksandr Loekasjenko blijft president van Wit-Rusland. Althans, als je tenminste de eerste officiële exit polls mag geloven van de verkiezingen van zondag: hij kreeg 82 procent van de stemmen.

Loekasjenko’s belangrijkste rivaal, Svetlana Tichanovskaja, zou volgens de peilingen op nog geen 7 procent zijn blijven steken. Gezien haar populariteit van de afgelopen weken, zijn de uitslagen absurd en is er sprake van massale fraude. Tichanovskaja heeft nog geen reactie gegeven. In Moskou gingen na het bekend worden van de eerste resultaten zo’n tweeduizend Wit-Russen de straat op om het vertrek van Loekasjenko te eisen.

Golf van arrestaties

De laatste stemdag van de presidentsverkiezingen ging gepaard met een golf van arrestaties van oppositieleden. De aanloop naar de stembusgang was al tumultueus. Massademonstraties, rellen, arrestaties en uit- en opsluiting van oppositiekandidaten, alles haalde Loekasjenko uit de kast om aan de macht te blijven. Zaterdagavond werd ook Tichakovskaja’s campagneleider, Maria Kolesnikova, kortstondig opgepakt, reden voor de 37-jarige lerares Engels zelf ook onder te duiken.

Zondag ging de arrestatiegolf door. Acht mensen uit haar team zijn opgepakt. Ook Tichanovskaja’s vertrouwenspersoon Nikolaj Kozlov moest er zondagavond aan geloven, meldde het Telegram-kanaal ‘Verkiezing Wit-Rusland Minsk’.

‘President Wit-Rusland blijft aan na frauduleuze verkiezingen’
In de rij voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Foto: EPA

Tichanovskaja deed zaterdagavond in een videoboodschap een beroep op politie en leger de kant van het volk te kiezen. Loekasjenko waarschuwde afgelopen week al, dat niet-toegestane demonstraties na de verkiezingen hard uiteengeslagen zullen worden. Volgens ‘Verkiezingen Wit-Rusland Minsk’ zijn er evenwel signalen dat politie en leger de kant van de oppositie zullen kiezen.

Metrostations gesloten

Ook meldde het kanaal dat zondagavond vijf metrostations in Minsk waren gesloten, mogelijk om te voorkomen dat teleurgestelde Tichanovskaja-aanhangers naar het centrum zouden trekken om hun woede te uiten over de verkiezingsuitslag.

Opvallend is dat het Telegram-kanaal Nexta tegelijkertijd meldde dat de veiligheidsdienst rond de luchthaven van Minsk viaducten controleerde. Dat gebeurt normaal gesproken alleen als Loekasjenko per vliegtuig vertrekt.

De verkiezingen begonnen al afgelopen dinsdag. Maar de oppositie had de aanhang opgeroepen pas op zondag te gaan stemmen. Op die manier hoopte ze zo veel mogelijk te garanderen dat haar eigen waarnemers zicht konden houden op het stemproces.

De verkiezingscampagne in Wit-Rusland werden al maanden ontsierd door incidenten. Oppositiekandidaat Sergej Tichanovski werd gevangen gezet, evenals oud-bankdirecteur Viktor Babarika, die ook een gooi naar de presidentszetel wilde doen. IT-ondernemer Valerie Tsepkalo verliet Wit-Rusland, uit angst het zelfde lot als van de andere kandidaten te ondergaan.

De echtgenoten van de drie kandidaten sloegen vervolgens de handen ineen om het tegen Loekasjenko op te nemen. Een van hen, Veronika Tsepkalo, is zondag naar Moskou vertrokken uit angst voor arrestatie.

Marionetten van Moskou

De Wit-Russische leider heeft zijn tegenstanders er voortdurend van beticht ‘marionetten van Moskou’ te zijn. Hij stelt dat Rusland uit is op inlijving van Wit-Rusland en dat dat niet gebeurt als Loekasjenko zelf de touwtjes in handen houdt.

Om zijn argument kracht bij te zetten, maakte de Wit-Russische geheime dienst KGB vorige week plotseling bekend, dat het 33 huurlingen van het Russische privéleger Wagner had gearresteerd. Ze waren in Wit-Rusland om het land in de aanloop naar de verkiezingen te destabiliseren en Moskou zo een reden te geven militair in te grijpen, suggereerde Loekasjenko.

Moskou ontkende dat en ook waarnemers in Wit-Rusland namen de arrestatie van de Wagner-militairen met een korrel zout. Het Kremlin heeft nooit een voorkeur uitgesproken voor een van de kandidaten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →