Overleden vrouw (55) van ambassadeur Libanon redde twee levens

Hedwig Waltmans-Molier (55) lag zwaargewond in kritieke toestand in het ziekenhuis na de explosie in Beiroet van dinsdag. Ze overleed zaterdag aan haar verwondingen © Ministerie van Buitenlandse Zaken

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon die overleed aan verwondingen die ze opliep door de zware explosie in Beiroet, heeft twee levens gered door haar organen te doneren. Dat melden Libanese media.

Simone van Zwienen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt namens de familie dat Hedwig Waltmans-Molier (55) haar organen heeft gedoneerd. Dat daarmee de levens van twee patiënten in Libanon zijn gered, daar kan een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niks over zeggen.

De echtgenote van ambassadeur Jan Waltmans, geboren in Cadier in Keer, lag in kritieke toestand in het ziekenhuis na de explosie in Beiroet van dinsdag. Ze overleed zaterdag aan haar verwondingen. De vrouw was medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar echtgenoot is sinds 2017 ambassadeur in Libanon. Hij bleef ongedeerd. ,,Hedwig stond in hun woonkamer naast Jan en werd door domme pech getroffen door de explosie”, aldus Buitenlandse Zaken.

Het ministerie is bezig met de mogelijke repatriëring van haar lichaam en de begrafenis. ,,Dat proces loopt nog.”

© Hollandse Hoogte / AFP

Domme pech

De ambassadeur en zijn vrouw waren 38 jaar samen en kregen twee kinderen. Ze hebben op diverse uitdagende posten in het buitenland gezeten. Zo werkte Waltmans-Molier vele jaren in het buitenland, onder meer op de ambassades in Dhaka (Bangladesh), Lusaka (Zambia) en Khartoem (Soedan). Beiden ontwikkelden hun eigen loopbaan bij het ministerie. Het stel keerde vorige week na hun vakantie terug naar Libanon.

In het online condoleanceregister voor de vrouw zijn inmiddels meer dan 2000 steunbetuigingen achtergelaten. Ook ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) condoleerden de familie met dit zware verlies. ,,Wij zijn diep bedroefd door het veel te vroege overlijden van onze collega Hedwig Waltmans-Molier bij de zware explosie in Beiroet. Onze gedachten gaan uit naar haar man, hun kinderen en hun familie. Wij leven met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies. De mensen van Buitenlandse Zaken zetten zich overal ter wereld in voor Nederland, ook als de omstandigheden zwaar, moeilijk of gevaarlijk zijn. Hedwig droeg dit uit, zowel in haar werk als in haar leven. Ze was geliefd in onze organisatie en ze wordt gemist. Haar overlijden is een verlies voor Buitenlandse Zaken en voor ons land.”

© Leendert Amersfoort

2,2 miljoen euro

De krachtige explosie veroorzaakte een enorme ravage in de stad en eiste volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd dodelijke slachtoffers. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid raakten zesduizend mensen gewond, zeker 120 slachtoffers verkeren volgens de autoriteiten in kritieke toestand. Nog 21 mensen worden vermist. Er raakten naast Waltmans-Molier vijf andere Nederlanders lichtgewond. Vier van hen waren verbonden aan de Nederlandse ambassade.

Lees ook: Roermondse Sumeya vlakbij plek explosie Beiroet: ‘De angst in de ogen van mijn kinderen vergeet ik nooit meer’

De oorzaak van de twee ontploffingen is niet bekend, maar het explosieve ammoniumnitraat dat de enorme schade aanrichtte, lag al jaren in de haven in een loods die daar niet geschikt voor was. Douane en havenautoriteiten hadden er vaak op aangedrongen het levensgevaarlijke spul weg te halen. Het was er opgeslagen omdat het door justitie in beslag was genomen.

Nog voor de explosie verkeerde het land al in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers keren zich nu ook tegen de regering omdat ze die nalatig en corrupt vinden en daarmee verantwoordelijk houden voor de ramp.

De Libanese regering van premier Hassan Diab staat volgens lokale media op het punt om af te treden. Maandag is de derde minister uit Diabs kabinet opgestapt, maar volgens berichten in de media is de woede in Libanon over de explosie zo groot dat ook de rest van het kabinet snel het veld moet ruimen.

De nationale actie voor de slachtoffers van de ramp heeft binnen 72 uur de eerste 2,2 miljoen euro aan giften opgeleverd, blijkt uit een eerste tussenstand van Giro555. Marcel van der Steen van Giro555 zegt vanuit Beiroet: ,,Ik ben hier nu enkele dagen en wat hier gebeurd is en waar de inwoners van Beiroet mee geconfronteerd worden, is nog steeds niet te bevatten. Fantastisch dat de noodhulpverlening in volle gang is en de lokale bevolking, daar waar dat kan, keihard meehelpt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal