Regionale ‘superhittegolf’ een feit in Noord-Limburg

Print
Regionale ‘superhittegolf’ een feit in Noord-Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD/Rob Engelaar

Arcen -

In Arcen is officieel sprake van een regionale ‘superhittegolf’. Dat meldt Weeronline. Maandag is een temperatuur van 35,1 graden gemeten in de plaats, waardoor aan alle voorwaarden voor een superhittegolf is voldaan.

Voor deze zeldzame hittegolf moet de temperatuur vijf dagen achtereen uitkomen boven de 30 graden en op drie dagen daarvan moet het minstens 35 graden worden. In 2018 was dit ook al het geval in Arcen. Sinds afgelopen woensdag zucht Nederland onder een tropische warmte van 30 graden of meer en sinds vrijdag worden temperaturen van 35 graden of hoger gemeten.

Lees ook: Snikheet, maar een airco kan coronaproblemen veroorzaken

Superhittegolven zijn in deze eeuw voor het eerst gemeten. Het is het vijfde jaar dat het gebeurt en het derde jaar op rij. De vorige metingen hiervan waren in 2003, 2015, 2018 en 2019. De superhittegolf van 2020 is mogelijk meteen de warmste, want het zou volgens Weeronline wel vijf of zes dagen achtereen meer dan 35 graden kunnen worden op bepaalde plekken. Tot nu toe waren er maximaal vier van deze zeer hete dagen achtereen.

Lees ook: Code oranje om aanhoudende hitte, vooral extreem in het zuiden

Tot een officiële superhittegolf in De Bilt komt het niet. Op het landelijke hoofdstation is het wel tropisch, maar wordt de grens van 35 graden niet gehaald. Een superhittegolf in De Bilt zou een unicum zijn.

De superhittegolf in Noord-Limburg komt op de warmste 10 augustus die ooit is gemeten. Volgens Weerplaza is in Arcen het oude record van 34.7 graden uit 1975 verbroken. Meteoroloog Diana Woei verwacht dat de tropische hitte nog tot donderdag aanhoudt, wat zou betekenen dat Nederland afstevent op de warmste week ooit.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen