OM gaat in hoger beroep in zaak Pinkpopdrama

Danny S. voor de rechter voor het veroorzaken van het fatale ongeval na afloop van Pinkpop 2018. © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak rond het verkeersongeluk na afloop van Pinkpop 2018, waarbij de 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen om het leven kwam.

Jos van den Camp

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.

Verdachte Danny S. uit Heerlen werd twee weken geleden veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. Het OM had eerder anderhalf jaar cel en een rijverbod van vijf jaar geëist. Volgens de rechter was er echter sprake van een verkeersfout, en niet van een verkeersmisdrijf. Daarom viel de straf fors lager uit dan de eis.

Het dodelijke slachtoffer maakte deel uit van een groep Pinkpopbezoekers die in de nachtelijke uren op de Mensheggerweg zaten, niet ver van het festivalterrein, toen ze door Danny S. werden aangereden. Drie anderen uit die kring raakten daarbij zwaargewond.

Persrechter Catherine Nollen lichtte twee weken geleden de uitspraak toe en zei dat de veroordeelde verweten kan worden dat hij niet goed heeft opgelet, beter had moeten kijken en misschien ook wel zijn snelheid had moeten aanpassen. „Dat is een overtreding en daar staan taakstraffen voor. In dit geval vind de rechtbank dat ook een passende straf”, zei zij. Dat hij is doorgereden en zich niet heeft bekommerd om de slachtoffers rekent de rechtbank hem eveneens aan.

Het Openbaar Ministerie eiste echter anderhalf jaar omdat het de zaak ziet als een verkeersmisdrijf: een ongeval met dodelijke afloop en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Maar de persrechter verklaarde: „De weg was opengesteld voor verkeer, hij hield zich aan de maximumsnelheid, er is geen bewijs dat hij de telefoon heeft gebruikt onder het rijden en er zijn geen aanwijzingen voor drugs- of drankgebruik.” Wat overblijft is dat hij beter had moeten opletten.

Raadsman Raimon Maessen van de veroordeelde Danny S. is teleurgesteld en spreekt over een ‘twijfelachtige drang van het Openbaar Ministerie naar vergelding’. „Het Openbaar Ministerie legt alle verantwoordelijkheid bij Danny S., terwijl andere partijen ook grote steken hebben laten vallen.” Hij benadrukt in dat verband dat de bebording op de weg niet juist was en dat de politie heeft nagelaten in te grijpen bij het groepje op de weg. „Het is een zaak met alleen maar verliezers,” aldus Maessen.

Het Openbaar Ministerie laat weten het vonnis de komende tijd zorgvuldig en grondig te bestuderen.

Lees ook: Louter getekende levens na Pinkpopongeval

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal