Limburgse occasionverkopers boeren goed dankzij corona

Print
Limburgse occasionverkopers boeren goed dankzij corona

Afbeelding: © Getty Images

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Geijsteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen -

De recordverkoop in juni van gebruikte auto’s werd in juli alweer gebroken, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. Ook Limburgse autobedrijven boeren goed. Dankzij corona.

Oeioei, dacht Wouter Gerardu van Autohuislimburg in Sittard toen Rutte halverwege maart de intelligente lockdown aankondigde. De vrees voor een teruglopende verkoop bleek gegrond, maar slechts voor een beperkte periode. “Toen het duidelijk werd dat de situatie lang zou duren, zijn veel mensen uit gaan kijken naar een gebruikte auto”, aldus Gerardu. “Ze stappen liever niet meer in een trein of een vliegtuig. Een man bijvoorbeeld vloog normaal naar zijn vriendin in Zweden. Hij had een klein autootje voor hier in de omgeving, maar wilde nu een grotere om naar Zweden te kunnen rijden.”

Nuancering Zijn collega Ruud Smets van het gelijknamige autobedrijf in Heide herkent het beeld. Op de vraag hoe het gaat, antwoordt hij: “Druk. Ik ben gespecialiseerd in auto’s van rond de 1.000 euro. Die doen het goed. Mensen kopen zo’n auto als tweede autootje om naar het werk te gaan, ook veel jongeren kopen nu.” Ron Reubsaet van Autobedrijf Reubsaet in Geleen nuanceert de cijfers. “Maart was heel slecht, april tot en met juni waren goede maanden voor ons, juli weer minder. Vooral kleine en zuinige auto’s gaan goed. Maar alles bij elkaar heb ik tot en met juli dit jaar denk ik iets minder auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.”

Vakantiegeld BOVAG bevestigt dat beeld: tot en met juli zijn er evenveel auto’s verkocht als een jaar eerder. Ook de brancheorganisatie noemt de wens van mensen om een eigen vervoersmiddel te hebben als belangrijkste reden voor de toegenomen verkoop. Bovendien: “Mensen hebben geld”, aldus Reubsaet. “Dat willen ze uitgeven.” Gerardu beaamt dat. “Het geld gaat dit jaar niet naar dure vakanties. En dus kiezen ze voor andere dingen: klussen in huis, een nieuwe fiets of een auto.”

Toekomst Wat er de rest van dit jaar gebeurt, is afwachten. Volgens BOVAG hangt dat af van de impact van een eventuele tweede coronagolf op de economie, de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen. Ook Reubsaet en Smets doen geen voorspellingen. Gerardu is minder voorzichtig, hij verwacht dat de verkopen stabiel blijven de komende maanden. “Maar eerst maar eens genieten van een mooie zomer”, besluit hij.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg