Ploegarts van Fabio Jakobsen: ‘Je kunt gerust spreken van een mirakel’

Fabio Jakobsen stapt zelfstandig in het vliegtuig in Pyrzowice op weg naar Nederland. © EPA

Fabio Jakobsen is woendagmiddag teruggekeerd in Nederland na zijn ontslag uit een ziekenhuis in Polen, waar hij na een zware val in de Ronde van Polen een week is geweest. Zijn Belgische ploeg Deceunick - Quick-Step liet dinsdag al weten dat hij vanaf vandaag verder wordt behandeld in het LUMC van Leiden.

Redactie

Tegen de Belgische tv-zender Sporza zei de ploegarts van de Belgische ploeg dat hij ‘meer dan goede hoop’ heeft dat Jakobsen in de toekomst weer wielrenner kan zijn.

Voor Yvan Vanmol is het ontslag van Jakobsen een week na de dramatische crash in Katowice ‘een mirakel’. ,,Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit was”, zegt Vanmol. ,,Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan staan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel.”

Lees ook: Crash, coma, comeback en kampioen: deze sporters deden het

De Nederlands kampioen, die woensdagmiddag zelfstandig een vliegtuig in stapte in Polen, onderging een vijf uur durende operatie aan het gezicht en werd twee dagen in een kunstmatige coma gehouden. Rondom zijn verwondingen wil Vanmol ook duidelijkheid scheppen. Zo werd vanuit het ziekenhuis in Katowice bekendgemaakt dat Jakobsens luchtpijp verbrijzeld was. ,,Dat klopt totaal niet”, zegt Vanmol tegen Sporza. ,,De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles. Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn hard geraakt, maar ook dat komt wel in orde. De grootste schade is aan zijn gebit, dat hij kwijt is. Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo ver gevorderd, dat ik vermoed dat de sporen van die val later nog amper te zien zullen zijn.”

© EPA

Verder heeft Jakobsen vooral veel geluk gehad, bevestigt Vanmol. ,,Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest. Verder zijn zijn neusbijholten intact, net als zijn oogkassen. Hij heeft geen hersenletsel en is volledig mobiel.”

Zonder een termijn te noemen hoopt én verwacht Vanmol dat Jakobsen volledig herstelt. ,,Ik ga geen uitspraken doen over termijnen. Maar als je me vraagt of Jakobsen opnieuw een renner zal worden, dan heb ik daarover zeer weinig twijfels en meer dan goede hoop.”