Kamer wil nu geen quarantaineplicht na contactonderzoek

Print
Kamer wil nu geen quarantaineplicht na contactonderzoek

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bij het coronadebat. Afbeelding: ANP

Het kabinet moet voorlopig afzien van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact met een met corona besmet persoon zijn geweest. Een oproep van D66-voorman Rob Jetten kon dinsdag op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verraste de Kamer dinsdag, door een aantal verscherpte coronamaatregelen aan te kondigen. Een quarantaineplicht voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek, gecombineerd strafbaarstelling bij overtreding, was een van die maatregelen. Maar partijen uit zowel de coalitie als de oppositie voelen daar niet voor, bleek woensdag gedurende het debat.

Lees ook: Maximale straffen bij overtreden verplichte coronaquarantaine torenhoog

De partijen die de oproep van Jetten steunden, denken dat het mensen kan ontmoedigen om mee te doen aan een contactonderzoek. Ze denken dat het „beter is mensen te motiveren dan hen te verplichten om mee te werken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →