Kabinet baalt van rammelende corona-aanpak en belooft beterschap

Print
Kabinet baalt van rammelende corona-aanpak en belooft beterschap

Premier Rutte en minister De Jonge tijdens het debat. Afbeelding: ANP

Het kabinet gaat door het stof over de personeelsproblemen bij GGD’s, waardoor bron- en contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting in de knel is gekomen. Ook gaat minister De Jonge (Volksgezondheid) een omstreden plan voor verplichte quarantaine opnieuw onder de loep nemen.

Tijdens een Kamerdebat vielen parlementariërs van oppositie én coalitie woensdag over het coronabeleid van het kabinet. Directe aanleiding voor de kritiek is het personeelsprobleem bij de GGD’s, vooral in Rotterdam en Amsterdam. Hierdoor kan het nagaan van de besmettingsbron en de contacten bij coronapatiënten deels niet meer plaatsvinden. Terwijl zulk onderzoek essentieel is om het virus in toom te houden.

Lees ook: Kamer wil nu geen quarantaineplicht na contactonderzoek

Ook een onverwacht kabinetsvoorstel om thuisquarantaine te verplichten voor mensen die vermoedelijk in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, zit de Kamer niet lekker. Het wordt dan namelijk strafbaar als mensen niet thuisblijven. ‘Hoe’ strafbaar is nog onduidelijk, net als wie gaat controleren of personen echt in quarantaine zijn.

Inschattingsfout

PvdA-leider Asscher verweet het kabinet tijdens het debat ‘laksheid en chaos’ rond de coronamaatregelen. Asscher: ,,Je kunt niet op donderdag zeggen het bron- en contactonderzoek te intensiveren, waarna de twee grootste steden op vrijdag vertellen het bron- en contact onderzoek af te schalen omdat er te weinig mensen zijn. Je kunt niet op donderdag zeggen: wij doen niet aan verplichtingen, om op dinsdag, aan de vooravond van het debat, alsnog met een quarantaineplicht te komen.’’

Volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft het kabinet allereerst ‘een gigantische inschattingsfout’ gemaakt door te weinig uren uit te trekken voor bron- en contactonderzoek door de GGD’s. Dat onderzoek kost veel meer tijd dan verwacht, blijkt nu. Daar komt bij: de afgelopen weken rees het aantal besmettingen in de Randstad de pan uit en zo raakten de GGD’s daar oververhit.

Meer personeel

Minister De Jonge ‘baalt’ ervan dat deze situatie is ontstaan, zei hij. Het personeelsbestand bij de GGD’s moet sneller verhoogd kunnen worden, om coronabesmettingen de komende tijd het hoofd te bieden. Daarvoor moet een nieuw plan komen, in samenwerking met de GGD’s en experts op het gebied van planning en logistiek van de krijgsmacht. Dat voorstel ligt er volgens de coronaminister over een week of twee.

De bewindsman beloofde al wel dat de huidige groep van 550 arbeidskrachten die flexibel en landelijk bron- en contactonderzoek uitvoert, binnen enige weken zal worden uitgebreid naar 2000 fte’s. Een opmerkelijke uitspraak, omdat een GGD-directeur een dag eerder in een briefing van de Kamer nog niet durfde in te schatten wanneer dat doel wordt behaald. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de belofte van De Jonge daarom ‘broos’.

In de wandelgangen klinkt het geluid dat de GGD’s, die al maanden bezig zijn met het werven en opleiden van extra personeel, richting de zomer de noodzaak voor verdere opschaling minder voelden. Destijds waren er weinig nieuwe besmettingen. ,,Geld was het probleem sowieso niet. Het ministerie heeft meermaals de creditcard op tafel gesmeten en de organisatie aangespoord die vooral te gebruiken”, aldus een ingewijde.

D66 tegen strafbaarstelling

Minister De Jonge, bezorgd over de snelle toename in coronabesmettingen en de capaciteitsproblemen bij de GGD’s, zocht afgelopen tijd ook naar een middel om risicovol gedrag van mogelijk besmette mensen te stoppen. Hij kwam dinsdagavond met de quarantaineplicht op de proppen, inclusief een straf op weigeren. Binnen de coalitie was dit voornemen naar verluidt niet vooraf gecommuniceerd.

De optie van zo’n quarantaineplicht is overigens niet nieuw: die staat nu al in de wet als mogelijke ingreep bij een zeer besmettelijke ziekte als corona. ,,Dit komt over als een bliksemafleider’’, reageerde D66-leider Jetten desondanks. Hij is tegen strafbaarstelling. PVV-leider Geert Wilders beschuldigde De Jonge ervan dat hij met het plan probeert ‘zijn eigen hachje te redden’, nu de GGD’s niet presteren zoals verwacht. ,,Hij ziet er gestresst uit, hij is lijkbleek”, aldus Wilders over de coronaminister.

Tijdens het debat besloot De Jonge meer tijd te nemen voor invoering van de quarantaineplicht voor mensen die mogelijk besmet zijn met corona. Eerst wilde hij deze plicht volgende week al laten ingaan. De Jonge gaat nu advies inwinnen bij het Outbreak Management Team (OMT) over de noodzaak van de maatregel. Daarna wil hij er ‘over enkele weken’ ook nog over in debat met de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid gaf woensdag al aan dat uitstel afstel moet worden. De minister blijft er wél bij dat mensen na een positieve test verplicht in quarantaine moeten. ,,Dat is hun burgerplicht.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →