Protesten Wit-Rusland houden aan, ondanks arrestaties

Vrouwen in witte kleding protesteren tegen politiegeweld in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Het is al er al dagen onrustig naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. © AFP

In Wit-Rusland gingen woensdag opnieuw duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de regering van de langzittende leider Aleksandr Loekasjenko. Er waren onder meer protesten in de hoofdstad Minsk.

Redactie

In Wit-Rusland wordt al dagen gedemonstreerd door aanhangers van de oppositie. Die denken dat bij de presidentsverkiezingen van zondag op grote schaal is gefraudeerd zodat de 65-jarige Loekasjenko aan de macht kon blijven. De politie trad hard op en arresteerde zo’n 6000 mensen.

Lees ook: Svetlana Tichanovskaja, kind van Tsjernobyl, kon niet op tegen de macht van een alleenheerser

Tegenstanders van de president lijken nog niet van plan hun acties te staken. In Minsk vormden vrouwen in witte kleding vandaag een menselijk keten. Ze hielden bloemen omhoog en scandeerden leuzen.

,,We zijn bang, maar wat kunnen we anders? We zijn niet agressief. We zijn vrouwen die ook een stem hebben”, zei een activist die zich Zhenya noemde. ,,We zijn bang dat we worden opgepakt. Maar we willen ook gehoord worden.”

Gevlucht

Dinsdag maakte de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja haar land is ontvlucht. ‘Tichanovskaja is veilig. Ze is in Litouwen’, schreef de bewindsman op Twitter.

Tichanovskaja had officieel bezwaar aangetekend tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen en vreesde al opgepakt te worden. Volgens onafhankelijke en onofficiële tellingen zou juist Tichanovskaja overtuigend hebben gewonnen met zo’n 70 procent van de stemmen.

Mensenrechten

Loekasjenko regeert al een kwart eeuw over de voormalige Sovjetstaat en wil niet van wijken weten. ,,De kern van deze zogenaamde betogers bestaat uit mensen met een criminele achtergrond en werklozen”, sneerde hij.

De onvrede over het bewind van Loekasjenko groeide in aanloop naar de verkiezingen. Dat had onder meer te maken met de slecht draaiende economie, zijn aanpak van het coronavirus en de mensenrechtensituatie in het land. ,,Ze hebben niet alleen mijn stem gestolen, maar ook 26 jaar van mijn leven”, zei een vrouw in Minsk.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal