Stroppenpot

Winst Rabobank keldert door coronacrisis

Print
Winst Rabobank keldert door coronacrisis

Afbeelding: Venema Media

Rabobank heeft in het eerste halfjaar een fiks lagere winst geboekt. De bank vulde ten opzichte van een jaar eerder zijn ‘stroppenpot’ aan met 1,4 miljard euro, vanwege verliezen die de bank voorziet op leningen die door de coronacrisis nooit worden terugbetaald.

In totaal omvat de stroppenpot van Rabobank nu 5 miljard euro. Die pot, waarin geld opzij wordt gezet om mogelijke kredietverliezen op te vangen, had vorig jaar nog een omvang van ruim 400 miljoen euro. Het nettoresultaat daalde mede door deze stap met 81 procent tot 227 miljoen euro.

De bank biedt aan zo’n 80.000 klanten tijdelijke ondersteuning vanwege de coronacrisis, 7.500 particuliere klanten en 72.500 zakelijke klanten. Zij kregen bijvoorbeeld een betaalpauze voor hypotheektermijnen of aflossingen van leningen en er werd niet overgegaan tot gedwongen woningverkopen als gevolg van achterstanden. ,,We stonden er goed voor toen het virus uitbrak. Onze sterke buffers zorgden voor een goede uitgangspositie om deze moeilijke periode te overbruggen en om zowel onze klanten als de economie te ondersteunen”, zegt Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie, in een toelichting.

‘Beperken van de kosten’

Ook het eind van het jaar zullen de gevolgen van de lockdown en de andere coronamaatregelen nog steeds voelbaar zijn, verwacht Draijer. ,,Onze scherpe focus op beperking van onze kosten blijft hoog. Onzekerheid voert de boventoon, vooral vanwege de onduidelijkheid over de duur en het verdere verloop van de pandemie en over de maatregelen om het virus te bedwingen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee