Zeist

Hogere zorgkosten en lager beleggingsrendement raken Achmea

Print
Hogere zorgkosten en lager beleggingsrendement raken Achmea

Afbeelding: ANP

Achmea heeft de eerste helft van het jaar fors minder winst gemaakt als gevolg van de coronacrisis.

De verzekeraar had te maken met lagere opbrengsten uit beleggingen door onrust op de financiële markten, terwijl ook de zorgkosten opliepen.

Achmea boekte een operationeel resultaat van 127 miljoen euro. Dat was veel minder dan de 284 miljoen euro die in de eerste helft van 2019 resteerde. De nettowinst over de eerste twee kwartalen van dit jaar bedraagt 108 miljoen euro, tegenover 234 miljoen euro over de eerste helft van 2019.

Achmea benadrukt dat de coronacrisis ook negatief doorwerkte bij de schadeafhandeling van evenementen en reizen. Daartegenover stond dat het bedrijf minder geld kwijt was aan schade-uitkeringen met betrekking tot inbraken en ongelukken in het verkeer, omdat meer mensen door de lockdownmaatregelen thuis bleven.

Buitenland

Ook in het buitenland zag Achmea de schadelast dalen. Dat was dan met name in Griekenland en Turkije. Verder werd internationaal een premiegroei van 12 procent gerealiseerd.

Bij de basiszorgverzekeringen kwam het resultaat uit op 55 miljoen euro negatief. Met de aanvullende zorgverzekeringen verdiende Achmea 65 miljoen euro. De stijging van dit resultaat is ook gerelateerd aan corona. Dit omdat door de maatregelen ook bepaalde zorgdiensten wegvielen. Verder heeft Achmea waar nodig zorgaanbieders financieel bijgestaan.

Kosten

De bruto premie-inkomsten zijn in het eerste halfjaar licht gestegen tot 17,7 miljard euro. Verder wist Achmea de operationele kosten met 17 miljoen euro te verlagen. Het personeelsbestand nam in de meetperiode met 500 arbeidsplaatsen af. Het gaat volgens Achmea onder meer om de afbouw van externen.

Topman Willem van Duin zegt dat Covid-19 een grote impact heeft op de samenleving en op de resultaten van Achmea. Hij benadrukte dat de financiële buffers van de verzekeraar solide zijn gebleven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee