MÜNCHEN

Oud-bestuurder Wirecard op ‘Most Wanted List’ van Interpol

Print
Oud-bestuurder Wirecard op ‘Most Wanted List’ van Interpol

Afbeelding: EPA

Voormalig Wirecard-bestuurder Jan Marsalek staat op de internationale opsporingslijst van Interpol.

De internationale politieorganisatie verzoekt politie wereldwijd om hem te arresteren. De oud-bestuurder wordt gezocht vanwege zijn rol in het grote fraudeschandaal bij het gevallen betaalbedrijf.

Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna 2 miljard euro op balans en kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Daarnaast had het bedrijf 3,5 miljard euro aan schulden. Het gaat om een van de grootste fraudegevallen in de moderne Duitse geschiedenis. Oud-topman Markus Braun en drie andere voormalige bestuurders zijn gearresteerd.

Lees ook: Wirecard is 1,9 miljard ‘kwijt’: techsucces uit Duitsland stort in als kaartenhuis

Wirecard maakte bij de fraudehandelingen onder meer gebruik van partners in landen waar het zelf geen vergunning had om betalingen af te handelen. Dat systeem werd opgetuigd door Marsalek, die nog altijd spoorloos is.

Eerder werd bekend dat Wirecard voor het faillissement mogelijk geplunderd is. Daarbij zou mogelijk 1 miljard dollar naar schimmige partners zijn geloodst, denkt de Duitse justitie. Op dat moment werd Wirecard al beschuldigd van boekhoudfraude.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee