Herstel bossen in de Meinweg na grote brand

Print
Herstel bossen in de Meinweg na grote brand

Afbeelding: ANP

Herkenbosch -

De gemeente Roerdalen gaat samen met onder meer Staatsbosbeheer beginnen met het herstel van de bossen Nationaal Park de Meinweg. Die bossen gingen deels verloren tijdens een grote brand, die op 20 april uitbrak en in vier dagen tijd zo’n 200 hectare bos en en vooral heide zwaar beschadigde. Het herstel van de bossen zal enkele jaren in beslag nemen, maakte de gemeente Roerdalen donderdag bekend.

De brand heeft volgens de gemeente 15 hectare bos zo zwaar beschadigd, dat dit hersteld moet worden. Veel bomen zijn direct verbrand, andere verliezen sinds de brand hun naalden en bladeren, en sterven af. In een deel van het bos zullen nieuwe bomen vanzelf opgroeien, maar elders moet er nieuwe aanplant komen. Om dat mogelijk te maken moet zand worden blootgelegd, dat nu nog bedekt is met een dik pak plantenresten. Jonge boompjes redden het daar niet. Door de grond te bewerken willen gemeente en Staatsbosbeheer de nieuwe groei van grove den en eik versnellen.

Lees ook: Meinweg in de fik: de brand die te vroeg kwam

Vanaf 17 augustus worden alle dode en stervende naaldbomen gekapt en verwijderd. De meeste loofbomen hebben de brand overleefd, die kunnen dus blijven staan. De naaldbomen worden geveld door een speciale oogstmachine die de takken verwijdert en de stam in stukken zaagt. Het hout wordt verwerkt in de bouw.

Gemeente en Staatsbosbeheer proberen tijdens de werkzaamheden onder meer roofvogelnesten, bomen waarin spechten nestelen, mierennesten, holen en zeldzame flora zo veel mogelijk te ontzien.

De brand in april was zo hevig dat de 4200 inwoners van het bij de Meinweg gelegen dorp Herkenbosch moesten worden geëvacueerd. Dit omdat ze door rook en koolmonoxide gevaar liepen. Ze mochten pas twee dagen later terug naar huis.

Lees ook: ‘Communicatie over evacuatie Meinwegbrand had beter en sneller gemoeten’

De enorme vuurzee werd bestreden door Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Video: Indrukwekkende dronebeelden van verwoesting Nationaal Park De Meinweg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee