Amstelveen

KLM stelt eenzijdig loonsverhoging uit, FNV dreigt met rechter

Print
KLM stelt eenzijdig loonsverhoging uit, FNV dreigt met rechter

Afbeelding: ANP

KLM stelt de eerder overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers per augustus tot nader order uit.

De maatschappij, die door de coronacrisis aan het infuus van de overheid ligt, nam dit besluit eenzijdig. De vakbonden zijn donderdagmiddag ingelicht.

De loonstap die vorig jaar na lange onderhandelingen met vakbonden werd bereikt, zou het concern jaarlijks zo’n 50 miljoen euro kosten. KLM benadrukt dat het niet gaat om afstel, maar om uitstel en zegt niet anders te kunnen. Momenteel verliest KLM dagelijks zo’n 10 miljoen euro. „De situatie van toen is echter totaal anders dan de realiteit van nu”, zo klinkt het.

Lees ook: KLM schrapt nog eens 1500 banen, brengt totaal op 5000

KLM deed eerder een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. De bonden gingen daar toen niet eenduidig in mee.

Rechter

Vakbond FNV overweegt nu naar de rechter te stappen. Volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, is de actie van KLM „schandalig”.

„Dit kan helemaal niet”, stelt hij in een eerste reactie. KLM deed eerder al een verzoek aan de vakbewegingen om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over een totaalpakket aan maatregelen. Maar daar had Van den Brink ‘nee’ tegen gezegd. Volgens de vakbondsman zou het uitstellen van de loonsverhoging een „verkeerd signaal” zijn. FNV beraadt zich op vervolgstappen, voegt hij daaraan toe. „We hebben nog niks besloten. Maar een kort geding is een van de stappen waar we nu aan denken.”

Plan

KLM moet in oktober een plan presenteren als voorwaarde voor de overheidssteun die het krijgt om door de crisis te komen. Naast miljoenen loonsubsidies gaat het om miljarden aan leningen en garantiestellingen.

De kostenverlagingen zijn volgens KLM ook noodzakelijk om het voortbestaan van de maatschappij te kunnen garanderen. Dan is het maatschappelijk en financieel niet te veroorloven de loonsverhoging door te voeren, aldus KLM.

Eerder stelde KLM al de uitkering van de winstdeling over 2019 uit. Ook aanpassingen aan roosterregelingen werden tot nader order opgeschort. Vanaf 25 augustus worden de onderhandelingen gestart met de bonden over verdere aanpassingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee