Historisch akkoord in Midden-Oosten: Israël schort annexatie delen Palestijns gebied op

Print
Historisch akkoord in Midden-Oosten: Israël schort annexatie delen Palestijns gebied op

De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in gesprek met ambassadeur Yousef Al Otaiba van de Verenigde Arabische Emiraten Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Israël schort de annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever voorlopig op. Dat besluit is onderdeel van een akkoord met de Verenigde Arabische Emiraten. Beide landen hebben ook afgesproken de diplomatieke banden te normaliseren.

Dat meldde de Amerikaanse president Donald Trump, die tussen beide landen bemiddelde, zojuist op Twitter. Het nieuws is inmiddels door vertegenwoordigers van beide landen bevestigd. Benjamin Netanyahu noemt het op Twitter ‘een historische dag voor de staat Israël’.

De VAE is de eerste golfstaat die diplomatieke banden heeft met Israël, en het derde Arabische land, na Egypte en Jordanië. Trump noemt het akkoord, dat telefonisch werd gesloten, een enorme doorbraak. De landen zijn al lange tijd met elkaar in gesprek.

In een eerste reactie, waaruit persbureau AP citeert, noemt een woordvoerder van de Palestijnse groepering Hamas de actie van de Emiraten ‘een mes in de rug’ van de Palestijnen. Het land heeft andere Arabische landen eerder al op het hart gedrukt de banden met Israël niet te normaliseren vóór er een vredesakkoord is waar een onafhankelijke Palestijnse staat onderdeel van is.

Abu Dhabi’s kroonprins, sjeik Mohammed Bin Zayed bevestigt op Twitter dat Israel de annexaties opschort. Ron Dermer, de ambassadeur voor Israel in Washington, noemt het ‘een geweldige dag voor vrede’. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemt het akkoord ‘een enorme stap voorwaarts’.

Delegaties uit Israël en de Emiraten gaan in de komende weken om de tafel. Er moeten dan afspraken worden gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals toerisme, vliegverkeer, veiligheid, telecommunicatie en de opening van ambassades op elkaars grondgebied.

Onmogelijk

,,Iedereen zei dat dit onmogelijk was”, zei Trump in een toelichting. “Na 49 jaar gaan Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hun diplomatieke relatie volledig normaliseren.” Trump zei na de bekendmaking dat over vergelijkbare akkoorden wordt gepraat met andere landen in de regio. Hij maakte ook bekend dat in de komende weken een ceremonie in het Witte Huis wordt gehouden om de afspraken te bekrachtigen. Daar zijn dan vertegenwoordigers van Israël en de Emiraten bij aanwezig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee