Zeven kruiden zoeken tijdens kroedwusj-wandeling in Heerlerbaan

Print
Zeven kruiden zoeken tijdens kroedwusj-wandeling in Heerlerbaan

In heel Limburg worden op 15 augustus Kroedwusj boeketten geplukt en gebonden en gezegend. Afbeelding: Annemiek Mommers

HEERLEN / Hoensbroek -

Bij de St. Josephkerk in Heerlerbaan begint zaterdagmorgen een kroedwusj-wandeling.

De wandeling, een oude religieuze traditie, wordt op 15 augustus georganiseerd door de St. Josephparochie in samenwerking met IVN Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad.

De kroedwusj is samengesteld uit: twee graansoorten, twee geneeskrachtige kruiden en onwerende kruiden. Onder leiding van natuurkenners van IVN worden ze geplukt en gebonden. Bij de Boskapel in Imstenrade, bij het beeld van Maria, wordt de kroedwusj gezegend.

Lees ook: IVN gaat weer ‘kroedwusj’ bundelen

Maria

De context is religieus. Het verhaal gaat dat de zeven kruiden zijn aangetroffen in het graf van Maria. Daarom heeft de jaarlijkse ‘Kroedwusj zegening’ plaats op of rondom 15 augustus, Maria Ter Hemelopneming.

Onheil

De kroedwusj wordt gebruikt om onheil af te wenden. Het boeket wordt in huis of op zolder opgehangen. Vertrek: 11.00 uur. Na afloop is er in de buitenlucht een gezellig samenzijn met koffie, thee en een hapje. Voor meer informatie: ajhouben@hetnet.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee