Favoriete gebouwen in tekst en beeld

Onder andere de Helpoort komt voor in het boek. © Harry Heuts / archief De Limburger

Het boek ‘Mijn favoriete gebouw in Maastricht en omgeving’ verscheen onlangs. 140 mensen die zich verbonden voelen met de stad vertellen over hun favoriete gebouwen.

Redactie

Niet alleen de bekende monumenten van Maastricht, maar ook de fraaie nieuwbouw komt aan bod. TOPOS, architectuurcentrum Maastricht, heeft in een uitgave van bijna driehonderd pagina’s, met daarin ruim driehonderd tot de verbeelding sprekende foto’s, een tijdsdocument neergelegd waarin aangetoond wordt wat gebouwen met mensen doen en welke rol deze in het leven van eenieder spelen. Het boek is ontstaan nadat TOPOS in maart mensen opriep om online op hun favoriete gebouw te stemmen.

Bekende en minder bekende Maastrichtenaren komen aan het woord in het hard cover boek en vertellen op een gepassioneerde manier hoe zij zich verbonden voelen met de Onze Lievevrouwebasiliek, de Sint Servaasbasiliek, de Helpoort, de Andrieskapel, het Faliezustersklooster, maar ook met bijvoorbeeld Brouwerij De Ridder, de voormalige Artifortfabriek, de Wiebengahal, de Charles Voscour, het appartementencomplex Stoa of de school ‘De Geluksvogel’.

Het boek is te verkrijgen bij TOPOS via de website www.toposmaastricht.com voor 15 euro of in de boekhandel.