Weer Limburgs nertsenbedrijf besmet met coronavirus

Print
Weer Limburgs nertsenbedrijf besmet met coronavirus

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Ven-Zelderheide -

Bij een nertsenfokkerij in Ven-Zelderheide is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het bedrijf zal zo spoedig mogelijk worden geruimd, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het gaat om een bedrijf met ongeveer 1800 moederdieren. De infectie kwam naar voren uit het zogenoemde ‘early warning’-systeem, wat inhoudt dat nertsenbedrijven verplicht zijn wekelijks kadavers van natuurlijk gestorven dieren op te sturen voor onderzoek.

Lees ook: Onderzoek corona en luchtkwaliteit: ‘Als het straks subtieler ligt, is de toon al gezet’

In totaal zijn nu dertig nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. De andere 29 bedrijven zijn allemaal geruimd.

Van nog eens twee bedrijven zijn er verdenkingen van infecties. Definitieve uitslagen worden vrijdag verwacht.

Oproep

De stichting Mens, Dier & Peel, die zich inzet voor verbetering van het milieu en de leefbaarheid in de Peelregio, riep het kabinet donderdag op om alle nertsen in Nederland zo snel mogelijk te gaan ruimen, om nieuwe besmettingen te voorkomen. In een brief aan ministers Schouten van Landbouw en De Jonge van Volksgezondheid stelt de stichting dat het tot nu toe gevoerde beleid niet heeft geleid tot het beëindigen van besmettingen op nertsenbedrijven. Preventieve ruiming ziet de stichting als enige oplossing.

Verder wil de stichting dat er een regeling komt om te voorkomen dat geruimde nertsenbedrijven een herstart kunnen maken. ‘Het kan niet zo zijn dat besmette nertsenbedrijven met veel publiek geld worden geruimd om hen vervolgens dit najaar weer een doorstart te laten maken met alle risico’s op het ontstaan van nieuwe brandhaarden van het coronavirus.

Volgens de stichting is inmiddels 37 procent van alle nertsen in Noord-Limburg geruimd. Het gaat om vijf bedrijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee