Politie verzegelt supermarkt in Twente vanwege overtredingen

Politie verzegelt supermarkt in Twente vanwege overtredingen

De politie vormt een cordon rond de gesloten supermarkt in Twente. Afbeelding: anp

Supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen is donderdag door de politie verzegeld. De winkel gaat pas weer open als de eigenaar naar de mening van de Veiligheidsregio Twente „aantoonbaar en controleerbaar” voldoende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus heeft genomen.

De politie verzegelde het pand, omdat eigenaar Raymond Ber­ning een afhaalloket voor boodschappen opende aan de deur van zijn zaak. Dat deed hij, nadat hij zijn winkel gisterochtend uiteindelijk had gesloten. De veiligheidsregio had hem daartoe eerder deze week een aanwijzing gegeven, omdat Berning maandenlang onvoldoende coronamaatregelen nam. Gisterochtend ging de supermarkt eerst open, maar twee uur later deed Berning de deur toch op slot, hoewel hij het helemaal niet eens is met de opstelling van de veiligheidsregio. Volgens Berning is er sprake van „machtsvertoon en willekeur.” „Ik hou me aan alle ­coronaregels. Maar er is veel onduidelijkheid, bij alle supermarkten. De veiligheidsregio pakt nu een kleine zaak aan en doet niks tegen de grote ketens. Het is schandalig, meent hij. Toen hij boodschappen ging leveren via het afhaalloket greep de politie in. Verbreken van de verzegeling is een misdrijf.

Volgens voorzitter Arjen Gerritsen van de veiligheidsregio is Berning vele malen gewaarschuwd. Er zijn bij achttien controles overtredingen van de coronaregels geconstateerd. Hij kreeg tien keer een preventieve last onder dwangsom opgelegd. „Hij heeft vier maanden lang niets gedaan ondanks de risico’s voor de volksgezondheid. Hij maakt er een spelletje van en neemt daarmee ontzettend veel tijd van politie, boa’s, gemeente en GGD in beslag.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee