Ook Volksbank zet miljoenen in stroppenpot

© ANP

De Volksbank heeft net als andere banken extra geld apart gezet voor leningen die mogelijk niet terugbetaald worden vanwege de coronacrisis. Daardoor ging de winst van het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank flink omlaag, zo viel vrijdag op te maken uit een tussentijds handelsbericht.

ANP

De Volksbank vulde de stroppenpot in de eerste helft met 45 miljoen euro aan. Hierdoor kwam de halfjaarwinst 31 procent lager uit dan een jaar eerder, op 106 miljoen euro. De baten dikten iets aan, tot 480 miljoen euro. Dat kwam onder meer door hogere provisie-inkomsten. De Volksbank heeft naar eigen zeggen een onverminderd sterke kapitaalpositie.

Topman Maurice Oostendorp stelt dat de impact van de coronacrisis op de baten en de operationele lasten in de eerste helft van het jaar beperkt was. Uit voorzorg is de forse voorziening getroffen, vooral vanwege de hypotheekportefeuille, waarbij rekening wordt gehouden met pessimistischer economische scenario’s.

Oostendorp wordt na de cijferpresentatie opgevolgd door Martijn Gribnau. Die heeft overigens geen financieel bestuurder meer naast zich. Financieel topman Pieter Veuger vertrekt bij de bank omdat, zo meldt de raad van commissarissen, er een „dynamiek bestaat tussen de directieleden die onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking”. De commissarissen benadrukken dat het vertrek niets te maken heeft met bijvoorbeeld de strategische richting van de bank. Momenteel wordt gekeken naar de toekomstige structuur en invulling van de directie.