Fortnite uit App Store en Google Play Store verwijderd: ontwikkelaar slaat terug met rechtszaak

© De Limburger

Apple heeft het populaire schietspel Fortnite uit zijn App Store verwijderd. Dit gebeurde enkele uren nadat de maker van de game, Epic Games, met een nieuw betaalsysteem was gekomen voor mobiele spelers.

Door Redactie

Met dat nieuwe systeem probeerde Epic bepaalde verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen. Epic heeft de techgigant uit Cupertino aangeklaagd en op de hak genomen met een wel heel bekende commercial.

Met het nieuwe betaalsysteem probeerde Epic bepaalde verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen, terwijl volgens Apple in de regels van de eigen onlinewinkel staat dat er voor zogeheten in-app-betalingen - wanneer gamers iets kopen in het spel - telkens ook een klein bedrag aan Apple overgemaakt moet worden. Epic Games zou met zijn nieuwe betaalsysteem bewust deze regels hebben overtreden, vandaar dat Apple zich genoodzaakt zag het spel te verwijderen.

In gesprek

Het concern achter onder meer de iPhone en de iPad heeft laten weten met de spelletjesmaker in gesprek te willen. Als Epic Games met zijn betaalsysteem weer aan de regels van Apple voldoet, mag Fortnite weer terugkomen in de App Store. Epic Games heeft op zijn beurt in een reactie aangegeven juridische stappen te ondernemen om de actie van Apple.

Lees ook: Apple verwijdert populair schietspel Fortnite uit App Store

Epic Games lanceerde als antwoord een parodie op de iconische advertentie die Apple in 1984 op de wereld losliet om de MacIntosh-computer te lanceren. In de wereldberoemde en met prijzen overladen commercial werd het toenmalig dominerende IBM op de hak genomen door het ‘kleine’ Apple. De reclame liet een dystopie zien gebaseerd op het boek 1984 van George Orwell. Een vrouw rent een congreszaal in en slaat met een hamer een groot scherm aan gort, waar de ‘leider’ een toespraak gaf.

Statement

Volgens de ontwikkelaar van Fortnite doet Apple nu precies wat ze met de commercial juist bekritiseerde. De gamegigant zet verder haar positie uiteen op een nieuwe website die de naam #FreeFortnite meekreeg. Het lijkt er dus op dat Epic zich volledig bewust was van het risico en een statement probeert te maken. Er is al vaker kritiek geweest op de App Store van Apple. Volgens critici is de winkel een monopolie en moeten bedrijven veel te veel afdragen.

Google heeft een gelijkaardig in-app-betaalsysteem als Apple en smeet Fortnite op haar beurt uit de Google Play Store. Net als concurrent Apple eist Google Play een aandeel van dertig procent op de in-app-aankopen. Google staat eveneens open voor onderhandelingen met Epic Games. Fortnite blijft wel beschikbaar voor Android, maar voorlopig niet meer via de Google Play Store. Apple-gebruikers die het spel nog niet hebben geïnstalleerd, hebben geen alternatief.

2 biljoen dollar

Donderdag was Apple erg in trek op de beurzen in New York. Apple stevent wat betreft beurswaarde af op de 2 biljoen dollar ($ 2.000.000.000.000), en dat is voor menig belegger psychologisch een belangrijke grens. De iPhone-maker ging 1,8 procent hoger de handel uit, waarmee het bedrijf werd gewaardeerd op ongeveer 1970 miljard dollar (1.674 miljard euro). Mogelijk wordt de grens van 2 biljoen dollar ergens in de komende dagen doorbroken.

Het aandeel Apple zit al langer in de lift. Apple loste onlangs al het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco af als waardevolste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Het olieconcern, dat in december naar de beurs in Riyad ging, was eerder al 2 biljoen dollar waard, maar door de coronacrisis zakte de olieprijs en ook de beurskoers van bedrijf.

.