In 90 seconden: hoe Limburg meer en meer opwarmt en het aantal hittegolven spectaculair toeneemt

Jullie wilden een zomer? Nou we hebben een zomer hoor. We zitten middenin de warmste week ooit. En maak je borst maar nat. Want hittegolven worden steeds extremer. In 90 seconden laten we je zien hoe ook Limburg meer en meer opwarmt.

Genaud Molin

We wonen niet alleen in de mooiste, maar ook de warmste provincie van het land, vooral in de zomer. De hoogste temperatuur ooit in Limburg, werd vorig jaar gemeten in Arcen waar één van de drie Limburgse KNMI-weerstations staat. Daar werd het op 25 juli 40,2 graden. Dat is geen landelijk record trouwens. Want in het Brabantse dorpje Gilze Rijen, werd het op die dag nog net ietsje warmer.

Lees ook: Slaap niet naakt en neem vooral geen koude douche: met deze tips kom je de warme nacht door

Extreem hete periodes volgen elkaar steeds sneller op in Limburg en het aantal hittegolven neemt sinds de jaren negentig spectaculair toe, ziet ook onze Limburgse weergoeroe Thijs Zeelen. Noord-Limburg bereikte onlangs een mijlpaal: ,,We zijn nu bezig aan de veertigste hittegolf in dertig jaar sinds 1990 en daarvoor hadden we slechts tien hittegolven.”

Bekijk hier de actuele weersverwachting.

Nog spectaculairder is de toename van het aantal hittegolven in het zuiden van onze provincie zegt Zeelen: ,,We hebben een heel mooi KNMI-weerstation in Beek en daar hebben we sinds de klimaatsprong 26 hittegolven geteld. Terwijl er dertig jaar daarvoor slechts vijf hittegolven werden gemeten.”

Lees ook: Thuiswerken tijdens een hittegolf? Zo houd je het hoofd koel

Sinds 1990 is de gemiddelde jaartemperatuur met 1 graad gestegen. In de grafiek is goed te zien hoe de temperatuur in Limburg is opgelopen. En het is niet alleen warmer geworden, maar de afgelopen dertig jaar is het aantal zonuren met vijf procent toegenomen. Ook valt er in de zomer minder regen dan vroeger.

Het KNMI verwacht dat het de komende jaren alleen maar heter gaat worden en dat het aantal hittegolven nog verder zal toenemen. Als dat zo doorgaat kunnen we over dertig jaar spreken van Limbabwe.

Wil je nou alles weten over de klimaatverandering in onze provincie? Check dan delimburger.nl of klik op de linkjes in het artikel.