GGD: Twintig Efteling-bezoekers met corona, in drie weken tijd

© Marc Bolsius

In de afgelopen drie weken zijn twintig bezoekers van de Efteling kort na hun uitje positief getest op corona. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Die gelooft desondanks niet dat er een groot risico is om in het grootste attractiepark van Nederland besmet te raken.

Richard Clevers

De besmette personen lieten zich testen door de GGD. In het bron- en contactonderzoek meldden zij bij de Efteling te zijn geweest. Tien van de twintig betrokken patiënten wonen in het GGD-gebied Hart voor Brabant. De andere helft kwam uit andere GGD-regio’s.

Vorige week zei premier Mark Rutte dat Veiligheidsregio’s een pretpark (maar bijvoorbeeld ook een museum of horecazaak) twee weken kunnen sluiten als er coronabesmettingen plaatsvinden. Maar volgens de GGD is het aantal besmette personen dat in de Efteling was, gemiddeld dus één per dag, niet alarmerend.

De dienst meldt dat er dagelijks 15.000 bezoekers in de Efteling komen. Het percentage is dus klein. Bovendien kunnen de besmette bezoekers het virus ook buiten de Efteling hebben opgelopen - dat blijft vaak onduidelijk. ,,Als iemand bijvoorbeeld aangeeft: ik ben in die periode naar de Efteling geweest, heb een café bezocht en ben op een feestje geweest dan kun je niet zeggen waar de bron zit.”

Wel zorgen

Deskundigen duiden de cijfers verschillend. Volgens Peter Rottier, emeritus hoogleraar virologie en virusziekten aan de Universiteit Utrecht, is er wel degelijk ‘een bron van zorg’. Uiteraard heeft het attractiepark allerlei maatregelen genomen, bijvoorbeeld om de anderhalve meter afstand te bewaken. Sommige bezoekers klagen niettemin nog steeds over drukte. Rottier: ,,Als mensen een klein moment te dicht bij elkaar in de buurt komen is het risico klein, maar het wordt anders als ze een half uur te dicht op elkaar in een wachtrij staan.” Overigens is er in de Efteling wel toezicht om dat te voorkomen.

Volgens Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), wordt het pas alarmerend als een flinke groep mensen op één dag besmet blijkt te zijn. ,,Als de besmette personen veelal op verschillende dagen in de Efteling zijn geweest, is dat nog niet zo erg.” Er is dan immers geen aanwijzing dat er een gemeenschappelijke besmettingsbron in de Efteling was.