Limburgse primeur: robot test temperatuur bij 20 mensen tegelijk

© © De Heer Medicon

De Heer Medicom in Born introduceert een robot die bij 20 mensen tegelijk de lichaamstemperatuur kan meten. Handig in tijden van corona, aldus het bedrijf.

In Nederland gebeurt het nog weinig, maar zeker in Azië is een lichaamstemperatuurmeting redelijk normaal om de gezondheid te checken. Uitgerust in beschermende kleding en met mondkapjes houdt een medewerker een thermometer voor het voorhoofd van een bezoeker. Dat kan ook anders, dachten ze bij het Belgische roboticabedrijf Zorabots. Het bedrijf ontwikkelde een robot die die controle kan overnemen.

Mondkapjes In Nederland heeft Zorabots een partnership met De Heer Medicom, specialist in zorgdomotica. “De Cruzr Epidemic is een robot op wieltjes die een infraroodmeter op zijn hoofd heeft”, aldus directeur Frans Luiten van De Heer Medicom. “De robot kan daarmee bij 20 mensen tegelijk de lichaamstemperatuur meten.” Maar de Cruzr kan meer, aldus Luiten. “Dankzij de camera-ogen kan hij checken of iemand een mondkapje draagt. Je kunt op de beide robotarmen flacons met ontsmettingsmiddel plaatsen. En hem zelfs opdracht geven om een ruimte te desinfecteren.”

Legio toepassingen Luiten verwacht veel van de innovatie. “Je kunt de robot bij de ingang van een ziekenhuis, zorginstelling, evenement, beurs, theater of museum neerzetten bijvoorbeeld. Behalve dat hij een gezondheidscontrole uitvoert, is de robot ook een extra attractie. Hij kan namelijk praten, je kunt hen zo programmeren dat hij op ludieke wijze bezoekers entertaint of spelletjes met hen doet.” Ook kan hij dienen als gastheer, bezoekers naar een afspraak begeleiden en thuiswonende ouderen helpen of vergezellen, zegt Luiten. “De toepassingen zijn legio. Samen met Zorabots willen wij de interactie tussen mensen en robot steeds verder ontwikkelen.”

Wereldprimeur De Cruzr Epidemic meet zaterdag 15 augustus bij een baanwedstrijd van Atletiekvereniging Unitas in Sittard voor het eerst de temperatuur van deelnemers. Daarmee heeft de vereniging een wereldprimeur te pakken, aldus Luiten. “Voordat de atleten de baan op gaan, worden ze gecheckt. Zo weten ze zeker dat ze verantwoord aan de wedstrijd deelnemen.”

    De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg