KNMI waarschuwt weer voor stevige onweersbuien in Limburg

© Thinkstock

Het KNMI waarschuwt vrijdag opnieuw voor stevige onweersbuien in Limburg. Tot tien uur vrijdagavond is code geel afgekondigd.

Redactie

Lokaal kunnen volgens het weerinstituut stevige onweersbuien ontstaan die gepaard kunnen gaan met hagel. Op sommige plaatsen kan in korte tijd 20 tot 40 millimeter neerslag vallen.

Lees ook: Zomerstorm raast kort maar krachtig over Noord-Limburg: daken in Baarlo vernield en ondergelopen straten in Venray

De voorbije dagen trokken ook al verschillende onweersbuien over de provincie die her en der voor overlast zorgden. Donderdagavond was in Noord-Limburg nog sprake van forse stormschade en ondergelopen straten door felle buien.

Het goede nieuws voor mensen die snakken naar wat verkoeling is dat er nog meer regen aankomt. Stevige onweersbuien kunnen vrijdag gepaard gaan met veel regen, windstoten en soms zelfs flinke hagelbuien.

Lees ook: Regen voorspellen, is zo simpel niet meer

Benauwd en klam

De buien mogen dan wel voor wat verkoeling zorgen, echt fris wordt het in ieder geval niet. ,,De luchtsoort waarin we nu zitten blijft voorlopig hetzelfde. De komende dagen is de luchtvochtigheid hoog, waardoor het echt klam en benauwd aanvoelt. Dat blijft ook dit weekend zo”, zegt Weerplaza-meteoroloog Wilfred Janssen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net zoals donderdagavond zullen de buien ook vrijdag en in het weekend erg lokaal vallen. ,,Dat zie je eigenlijk altijd met onweer. De meest heftige verschijnselen ontstaan altijd zeer snel en lokaal”, weet Janssen. En dus kan het zomaar zijn dat de buien opnieuw nét langs je woonplaats zullen trekken.

Hittegolf bijna voorbij

Vanaf maandag wordt het op veel plekken koeler en lijkt de landelijke hittegolf voorbij. Meteoroloog Janssen: „Vanaf dan is het een stuk minder drukkend warm. In Limburg blijft het nog wel rond de 25 graden, dus daar houden we misschien een regionale hittegolf. Maar in de rest van het land halen we dat niet meer. Dinsdag lijkt het erop dat we overal onder de 25 graden blijven.”

Lees ook: Weerapps niet altijd betrouwbaar, dus voorspel zelf het weer