Politie lucht hart over asociaal gedrag op A73 na ongevallen

De politie geeft weggebruikers een veeg uit de pan over hun weggedrag in de file op de snelweg A73. Daar gebeurden vrijdagmiddag enkele ongelukken kort na elkaar waardoor de snelweg enige tijd volledig werd afgesloten bij Boxmeer. Naast de kritiek is er ook lof voor automobilisten die de slachtoffers hebben beschermd en opgevangen.

Leon van Wijngaarden

De politie wilde na de ongelukken zo snel mogelijk de betrokken voertuigen bereiken. Dat ging niet zo snel als gehoopt, schrijft de politie op de eigen pagina op Facebook.

Zo kwamen politieauto’s meerdere bestuurders tegen die met hun voertuig over de vluchtstrook reden. Anderen vonden het nodig dwars door de scherven en brokstukken te rijden ‘terwijl de slachtoffers en beschadigde voertuigen zich nog op de weg bevinden’. Anderen kozen hun weg door de berm om aan de afsluiting te ontsnappen.

Nieuwe aanrijdingen

Verder kwam de politie weggebruikers tegen die anderen geen ruimte gaven om te ritsen. ‘Dit kan dan weer nieuwe aanrijdingen opleveren’, schrijft de politie. Ten slotte waren er auto’s met caravan die niet doorhadden dat er een politieauto met licht en sirene achter hen reed omdat ze niet de juiste spiegels op hun combinatie hadden gezet.

Het weggedrag heeft de agenten en medewerkers van de opgeroepen ambulances ‘daadwerkelijk gehinderd’ bij de hulpverlening’: ‘We konden namelijk pas naar de slachtoffers toe op het moment dat het echt onmogelijk was geworden om nog door het ongeval heen te rijden’.

De politie meldt niet of er boetes zijn uitgedeeld.

‘Dikke pluim’

Naast de frustratie is er lof voor bestuurders die hun voertuigen zo neerzetten dat de slachtoffers werden beschermd. ‘Daarnaast hebben ze geholpen door de slachtoffers te vergezellen’, schrijft de politie. ‘Dikke pluim voor dat!’