Video: Stormschade en wateroverlast door hoosbuien in Limburg

Print

Noodweer Kerkrade. Video: De Limburger

Schinveld / Merkelbeek / Schinnen / Hoensbroek / Brunssum -

Op diverse plaatsen in Limburg is de brandweer zondagmiddag in de weer geweest vanwege stormschade en wateroverlast.

In de regio Parkstad viel met name in Merkelbeek, Schinnen, Hoensbroek, Brunssum en Kerkrade in korte tijd en in drie of vier verschillende hoosbuien erg veel regen of hagel.

Stormschade en wateroverlast in Brunssum. Video: Track’88

Aan de Akerstraat-Noord in Hoensbroek ontstond wateroverlast. Dat gold ook voor de Wijenweg in Brunssum waar enkele winkels onder water liepen. En aan de Regentessestraat, de Pallashof, de Koningsstraat en de Servatiusstraat in Brunssum vielen bomen om of ontstond andere stormschade. Dat gold ook voor het hertenkampje bij klooster Rolduc in Kerkrade waar een groot deel van een oude eik afbrak.

Video: Stormschade en wateroverlast door hoosbuien in Limburg
In het hertenkampje bij klooster Rolduc in Kerkrade brak een groot deel van een oude eik af. Foto: De Limburger

Wateroverlast in Kerkrade. Video: Track’88

De bij tijd en wijle stevige hoosbuien die zondagmiddag over Limburg trokken, hebben op verschillende plekken in het Heuvelland voor wateroverlast gezorgd.

Met name in en rond Gulpen en Valkenburg viel in korte tijd grote hoeveelheden regen. Straten en pleinen kwamen tijdelijk onder water te staan. In Gulpen kwam het water op de Markt tientallen centimeters hoog te staan. In Valkenburg stroomde veel water van hoger gelegen delen naar met name het Grendelplein. Daar en in Neerhem moest de brandweer in actie komen omdat de afvoeren het verwerken niet aankonden.

Donkerbruine rivieren

Op een aantal wegen in het buitengebied van het Heuvelland stroomden donkerbruine rivieren naar lager gelegen delen. Rond Eys kwamen een aantal wegen vol modder en grind te liggen. Iets verderop veranderde de weg tussen Ransdaal en Colmont, gemeente Voerendaal, in een modderstroom. Het Heuvelland lag net op de grens van het extreme weer. Met name delen van Parkstad werden zwaar getroffen door slagregens en zware windstoten. In Maastricht regende het even flink, maar echt noodweer bleef de stad bespaard.

Ook uit Beek en Stein kwamen bij de brandweer verschillende meldingen van wateroverlast binnen.

Wateroverlast in Beek en Valkenburg. Video: De Limburger

Video: Stormschade en wateroverlast door hoosbuien in Limburg
Ondergelopen straat in Beek. Foto: Mitchell Giebels
Video: Stormschade en wateroverlast door hoosbuien in Limburg
Een auto baant zich een weg door het water. Foto: Mitchell Giebels

Tussen Weert en Eindhoven rijden zondagavond ten gevolge van blikseminslag geen intercity’s. De storing duurt naar verwachting tot 21.15 uur, meldt de NS. Vanaf 19.30 uur worden wel Sprinters ingezet om de vertragingen te beperken.

Door deze storing blijken de treinen tussen Venlo en Roermond drukker bezet. Reizigers moeten hierdoor rekening houden met langere reistijd. De NS verwacht dat ook dit tot ongeveer 21.15 uur zal duren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →