Bent u alert onderweg?

“Wist je dat er in de weken na de zomervakantie elke dag 1 complete schoolklas op de eerste hulp terechtkomt als gevolg van een verkeersongeval? Ieder jaar zien we in de ongevalsstatistieken een piek in de periode na de zomervakantie. Er zijn dan bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers onder fietsende scholieren als in de rest van het jaar. De campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’, die ervoor zorgt dat automobilisten meer rekening houden met fietsende scholieren, is dus nog steeds hard nodig.”- Veilig Verkeer Nederland.

Gemeente Leudal

Al jarenlang zet de gemeente Leudal zich in voor meer veiligheid op de weg. Dit door maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van snelheidsindicators, banners die wijzen op de verkeersregels en fysieke maatregelen zoals drempels, rotondes, rode fietsstroken etc. Dit blijkt niet genoeg te zijn. Uit onderzoek blijkt dat onvoorzichtig of onoplettend verkeersgedrag steeds vaker de oorzaak is van ongevallen of een verminderd gevoel van veiligheid. Te hard rijden, geen voorrang geven aan verkeer van rechts, telefoongebruik, onzichtbaarheid van fietsers en voetgangers zijn hier voorbeelden van. Met de campagne ‘samen goed op weg’ wil de gemeente mensen bewust maken van hun eigen gedrag in het verkeer.

Wethouder Stan Backus: “We ondersteunen en financieren landelijke campagnes, zoals de BOB-campagnes en ‘Wij gaan weer naar school’. Ook leveren we actief een bijdrage aan verkeerseducatie op basisscholen en middelbare scholen, maar het eigen gedrag van mensen blijft een belangrijke factor, willen we veiliger deelnemen aan het verkeer. Zelf stap ik regelmatig op de fiets. Voor recreatief gebruik of om de kinderen naar school te brengen. Samen met andere verkeersdeelnemers heb ik op dat moment een ander doel, dan diegene die zo snel mogelijk naar zijn werk wilt. Wat kan ik op dat moment zelf doen om mijn eigen veiligheid of die van mijn kinderen te vergroten? Met de campagne ‘samen goed op weg’ willen we mensen daarover aan het denken zetten. Dit met uiteindelijk maar één doel en dat is meer veiligheid in het verkeer en minder ongelukken met alle gevolgen van dien!’’