‘OPZIJ-cover met zwarte conservator Mauritshuis geweigerd op Facebook’

Tijdschrift OPZIJ kan de cover van de nieuwe editie niet op Facebook promoten. De reclameactie is geweigerd omdat ze in strijd zou zijn met de richtlijnen van het sociale platform, meldt het tijdschrift maandag. Op de cover staat een foto van de zwarte Abbie Vandivere, conservator van het Mauritshuis in Den Haag.

Redactie

De geweigerde promotie zou volgens het blad te maken hebben met de vernieuwde richtlijnen die Facebook onlangs heeft ingesteld. Hierdoor is het onder meer niet meer mogelijk om een foto van Zwarte Piet, of andere vorm van ‘blackface’, te plaatsen. Volgens Facebook is dit echter onzin. ,,Zoals we hebben gecommuniceerd bij de aankondiging van vorige week is het nieuwe blackface beleid nog niet actief”, stelt een woordvoerder van het platform. Wat de reden wel is, wordt op dit moment nog uitgezocht.

Lees ook: Welke foto’s van Zwarte Piet mag je nog op Facebook zetten? Dit zijn de regels

Op de geweigerde cover staat een foto van Vandivere die speciaal voor OPZIJ is gemaakt. Zij is hierop afgebeeld als het Meisje met de parel, naar het beroemde schilderij van Vermeer. De conservator haalde de wereldpers door haar ontdekkingen tijdens de restauratie van het schilderij.

De afbeelding staat wel als ‘gewoon’ artikel op Facebook.

‘Volkomen ridicuul’

Hoofdredacteur Marianne Verhoeven vindt het “volkomen ridicuul” dat de reclame op Facebook niet is toegestaan. ,,We wilden een foto van Abbie op de cover waardoor gelijk duidelijk is waarom ze op de cover staat. Zij had zelf al met een vriendin een dergelijk soort foto gemaakt op haar iPhone, maar daarvan was de kwaliteit niet goed genoeg. Dus hebben we hem zelf gemaakt met een fotograaf.”

Lees ook: Deskundigen: Zwarte Piet van Facebook en Instagram bannen gaat te ver

Verhoeven is ook verbaasd dat de promotie werd geweigerd. ,,We hebben juist ontzettend veel goede berichten gekregen. De reacties zijn enthousiast en vinden de foto prachtig.”

OPZIJ heeft geprobeerd contact op te nemen met Facebook, maar dat is tot dusver niet gelukt.