Kans dat hittegolf nog aanhoudt tot het weekend

Pleziervaart op de Amstel. Om enigszins aan de hitte te ontsnappen werd afgelopen week massaal het water opgezocht. © ANP

De echte hitte is het land uit, maar zolang de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden komt, gaat de hittegolf onverdroten voort. En dat is maandag in ieder geval weer gelukt.

Simone van Zwienen

Om 14.50 uur werd het er 25,1 graden. ,,Daarmee is het de langste hittegolf die in augustus is begonnen sinds de start van de metingen (1901). De hittegolf begon op 5 augustus waardoor de teller nu op 13 dagen staat”, aldus meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Het oude record van een hittegolf, waarvan de eerste dag in augustus viel, staat op 10 dagen en dateert van 2004.

Lees ook: Video: Stormschade en wateroverlast door hoosbuien in Limburg

Einde in zicht

Dinsdag komt er zeer waarschijnlijk een einde aan de reeks zomerse en tropische dagen. ,,Het wordt dinsdag moeilijk om boven De Bilt nog 25 graden uit de atmosfeer te persen”, aldus Klaassen. ,,Mocht het wel lukken, dan is de kans groot dat de hittegolf nog aanhoudt tot het weekend. Woensdag, donderdag en vrijdag wordt het namelijk weer warmer en lijken zomerse temperaturen in het centrum van het land weer overtuigender.”

Lees ook: ‘Rivier’ in centrum van Gulpen door noodweer ligt volgens gemeente niet aan recente reconstructie

In het zuiden en zuidoosten van het land is het ook op veel plaatsen al ruim boven 25 graden. Ook dinsdag is er een kans dat die grens op regionale stations nog wordt bereikt. Plaatselijk kan de hittegolf dus nog langer aanhouden. Klaassen: ,,We spreken dan van een regionale hittegolf.”

Lees ook: Tapijten hangen te drogen op het balkon na overvloed aan regenwater in Beek

Onweersbuien

Zondagavond trokken zware onweersbuien over ons land en dat leverde naast overlast ook fantastische luchten op. Maandagavond komen er ook nog enkele regen- en onweersbuien voor. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog.

Lees ook: Bewoners Erensteinerstraat in Kerkrade willen actie van gemeente na wateroverlast bij hoosbuien

Na het weekend komen de maximale temperaturen lager te liggen, rond de 20 graden.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg