‘Mensen zwaaien wel eens naar me op straat’

Pepijn Caumon aan het werk op het terras. © Peter Trompetter

In de serie ‘Mijn bijbaantje’ vertelt Pepijn Caumon (16) uit Kerkrade hoe zijn bijbaantje in de horeca voor een mensen-mens als hij als een jas voelt die verdomd lekker zit. „En die jas trek ik voorlopig niet uit”, weet de goedlachse Pepijn zeker.

Paul Logister

Je bent dit jaar geslaagd voor je havodiploma en nu linea recta naar de hotelschool?

„Dat had misschien voor de hand gelegen, toch heb ik gekozen voor de opleiding Toegepaste Psychologie in Eindhoven. Ik twijfelde aanvankelijk een beetje, maar na de open dag was ik helemaal om. Ik heb altijd al gezegd dat ik graag kinderpsycholoog wil worden. Daarom was de keuze voor Eindhoven uiteindelijk snel gemaakt. Ik ben sowieso een mensen-mens en wil graag iets doen waarbij ik met mensen kan werken.”

Dan gaat het werken in de horeca je vast goed af.

„Ik vind het oprecht heel leuk om te doen. De horeca heeft mij altijd al getrokken. Het zal er vast mee te maken hebben, dat mijn ouders toen ze jong waren ook allebei een vakantiebaantje in de horeca hebben gehad. Ik werk nu parttime in de bediening bij Cafe Suus op de Markt in Kerkrade.”

Waarom Cafe Suus?

„Ik vind met name het Bites concept achter Suus erg leuk. We serveren kleine gerechtjes die door de gasten in etappes kunnen worden gegeten. Dan moet je denken aan kleine soepjes, salades en broodjes, maar ook kleine warme en koude gerechtjes en uiteraard verschillende desserts.”

Merk je iets aan de gasten nu ze zich door de corana-uitbraak aan bepaalde regels moeten houden?

„Uiteraard ben ik zelf ook een stuk voorzichtiger, net als de meeste gasten. Het komt wel eens voor dat sommige mensen zich niet aan vastgestelde gedragsregels houden, maar die attendeer ik daar dan op. En dan gaat het meestal goed. Over het algemeen boffen we heel erg met onze gasten.”

Wat is er zo leuk aan je bijbaantje?

„Dat is op de eerste plaats het team. Ik heb echt superleuke collega’s. Het is ook altijd heel gezellig op de werkvloer. En uiteraard het menselijk contact. Wanneer ik in mijn vrije tijd een rondje door Kerkrade-centrum loop, dan word ik regelmatig herkend en beginnen mensen te zwaaien. Dan denk ik: oh ja, dat is die meneer die altijd twee cappuccino’s en een cola bestelt.”

Blijf je ook na je vakantie bij Suus werken?

„Als dat zou kunnen, heel graag. Ik mag van mijn ouders op kamers, maar daar vind ik mezelf nog net iets te jong voor. Ik reis voor mijn studie graag op en neer naar Eindhoven. Dan kan ik in de weekenden, of ‘s avonds als ik tijd heb, een centje bijverdienen. Voordat ik bij Suus begon, heb ik in een ijssalon gewerkt, maar daar heb ik niet geleerd om met een vol dienblad over het terras lopen. En dat kan ik nu wel.”

Waarom wilde je dat per se leren?

„Ik houd heel erg van carnaval en om dan met een dienblad vol bier mensen te kunnen bedienen, vind ik gewoon hartstikke gezellig!”