Kabinet neemt maatregelen tegen oplopende coronabesmettingen

© Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen.

Redactie

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandagavond na overleg met de veiligheidsregio’s dat stappen nodig zijn om een tweede coronagolf nog voor te zijn. Het gaat om landelijke maatregelen, maar ook regionale. Zo komt Amsterdam volgens De Jonge dinsdagavond zelf met specifieke maatregelen.

„We moeten wegblijven bij een nieuwe of een gedeeltelijke lockdown”, zei de ‘coronaminister’. Hij wilde niet vooruitlopen op de maatregelen, omdat daarover nog een besluit moet worden genomen. Met de vertegenwoordigers van de 25 veiligheidsregio’s is maandag gesproken over de besmettingen en de regionale verschillen daarin. Zo hebben Amsterdam en Rotterdam meer ziektegevallen. De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben tijdens het overleg met de regio’s vooral gekeken naar de cijfers en naar wat nodig en mogelijk is.

De veiligheidsregio’s samen hebben bij de ministers aangedrongen op een verplichte quarantaine na terugkeer uit risicogebieden in het buitenland. Het duurt evenwel nog even voordat hier regels voor zijn gemaakt. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen hoopt dat het „zo snel mogelijk is te regelen”. De regeling moet volgens hem stevig zijn. „Als dat nog een paar weken duurt, dan is dat maar zo.”